Hlavní obsah

Nehybná hladina švédského jezera střeží podvodní klenot

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrytou říši, do níž smí nahlédnout jen „vyvolení“, tiše zakrývá hladina švédského jezera Dolinsjön. Řeč je o návštěvě nejdelší známé podvodní jeskyně ve Švédsku. Její kouzlo potápěče přitahuje už řadu let.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Na potápěče čekalo v nejdelší švédské podvodní jeskyni ledové království

Článek

Cesta k jezeru Dolinsjön vede přes obec Stora Blasjon. Průzkumy tamní podvodní jeskyně začaly už někdy kolem poloviny minulého století. Od roku 2007 se tam každoročně koná jarní potápěčská expedice, které se účastní potápěči ze Švédska, Norska a Finska.

Jeskyně spadá do oblasti vápencového krasu, který se nachází v údolí Bjurälven, od čehož je také odvozen název každoroční expedice. Díky letošnímu záznamu, který byl nedávno uveřejněn, je možné do jeskyně nahlédnout alespoň zprostředkovaně.

Jeskyně pod hladinou jezera Dolinsjön má být nejdelší svého druhu ve Švédku. Její celková délka zatím nebyla stanovena, potápěči její prostory stále ještě prozkoumávají. Podle informací agentury Reuters se zatím postupně dostali do délky 1,7 kilometru.

Během průzkumu jeskyně přišli v roce 2013 potápěči na prostory se vzduchovými bublinami. Tam si dělají pauzy, protože ponor trvá několik hodin.

Přístup do jeskyně je omezen, přestože podle agentury Reuters láká čím dál více potápěčů z celého světa. Ponory se plánují na jaro, protože v létě bývají v těchto místech silné podvodní proudy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám