Hlavní obsah

Nedokázala jsem si představit, jak mohou být svatá místa silná, říká Nela Boudová

Právo, Dana Kaplanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečka a dabérka Nela Boudová se zamilovala na první pohled - do Izraele, Svaté země, a se třemi kamarádkami se vypravila poznat alespoň zčásti místa, která mají podle biblických legend přímou souvislost s Ježíšem.

Foto: Lenka Hatašová

Betlém, chrám narození Krista - stejně silné místo jako Boží hrob. Od jeho návštěvy nás neodradil ani často nepříjemný přechod izraelsko-palestinské hranice. My jsme však měly štěstí, vše šlo hladce a hlídky si nás nevšímaly.

Článek

„Vůbec jsem si nedokázala představit, jak mohou být svatá místa silná, dokud jsem se tam sama neocitla,“ vzpomíná na cestu svých snů.

„Synové Dalibor a Andrej navštěvují pražskou školu svaté Voršily a díky jejich hodinám náboženství a duchovní obnovy jsem se začala více zajímat o život Ježíše Krista, - bytosti, která díky mocné síle lásky dokázala zvrátit běh vesmíru,“ zamýšlí se Nela, která kromě poklidných, i když velmi emocionálních návštěv míst Ježíšova narození či smrti zažila i velké dobrodružství.

Foto: Lenka Hatašová

Pohled na Jeruzalém a hroby rabínů z Olivetské hory: město je překvapivě malé, ale silná energie víry z něj sálá nejen na fotografiích.

„S fotografkou Lenkou Hatašovou jsme se rozhodly odtrhnout na jeden den od naší skupinky a na vlastní pěst jsme se vypravily do palestinského Jericha. Nedaleko se totiž mělo nacházet místo u řeky Jordán, kde byl kdysi Janem Křtitelem pokřtěn sám Ježíš.

Jaké bylo naše zklamání, když palestinský taxikář po dramatickém bloudění dorazil do úseku, který leží ve vojenském pásmu. Svaté místo se nachází za ostnatými dráty. Nenechaly jsme se však odradit a do vojenského pásma jsme díky shodě náhod vnikly. Rychle jsme ho ale zase opustily, protože jsme pochopily, proč je pásmo uzavřené. Bylo celé zaminované!“ líčí dramatický průběh výpravy herečka.

Foto: Lenka Hatašová

Nazaret, hrob Panny Marie - Ježíšovu matku zobrazily desítky umělců z celého světa a jejich díla zdobí stěny přilehlých prostor chrámu.

„Místo Ježíšova křtu jsme ale nepochybně navštívit z nějakého důvodu měly, protože se nečekaně zjevil izraelský voják a do uzavřeného prostoru nás na pár minut vlastním autem zavezl,“ dodává Nela Boudová a už plánuje další výjezd do země svého velkého hrdiny. Také okomentovala snímky fotografky Lenky Hatašové.

Foto: Lenka Hatašová

Chrám Pater Noster - místo, na kterém Ježíš učil své stoupence otčenáš. Mráz po zádech nám běhal, když jsme procházely areálem, na jehož stěnách je modlitba zobrazena snad ve všech světových jazycích včetně jazyka kmene Cherokee.

Foto: Lenka Hatašová

Chrám Božího hrobu je vůbec nejsilnější místo ze všech, která souvisejí s Ježíšem. Kámen, na který byl položen krátce po sejmutí z kříže, je neustále obklopen modlícími se návštěvníky. Zde jsme byly svědkem snad nejemocionálnějších situací.

Foto: Lenka Hatašová

Judská poušť - impozantní scenérie se před námi úplně náhodou otevřela, když jsme se s Lenkou vracely taxíkem z palestinského Jericha. Zde podle legendy Ježíš pobýval 40 dní v hluboké meditaci. Krajina působí jako výjev z nějakého sci-fifilmu.

Reklama

Související témata:

Související články

V Ramalláhu hlaholí muezíni i kostelní zvony

Název palestinského Ramalláhu na západním břehu Jordánu lze z arabštiny volně přeložit jako „Boží hora“, ale k božskému životu mají jeho obyvatelé daleko....

Výběr článků

Načítám