Hlavní obsah

Návštěvnost památek na Ústecku mírně klesla

Právo, ČTK, koc

Na 210 tisíc lidí navštívilo v letošní turistické sezoně památky v Ústeckém kraji spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ). Proti loňsku je to o tři procenta méně.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Nejnavštěvovanější památkou v Ústeckém kraji ve správě NPÚ byl letos stejně jako v předchozích letech hrad Házmburk na Litoměřicku.

Článek

„Vliv na to mělo zejména mimořádně horké léto,“ vysvětlil mluvčí ústavu Tomáš Pospíšil. Přesto se podle ředitele Územní památkové správy v Praze Dušana Michelfeita jedná o úspěšnou sezonu.

„Daří se nám už několik let,“ poznamenal s tím, že zatímco návštěvnost celkově mírně poklesla, tržby byly nakonec vyšší. Zisk NPÚ proinvestuje.

Nejvyhledávanější památkou v Ústeckém kraji byl již tradičně hrad Házmburk na Litoměřicku, který navštívilo téměř 36 tisíc turistů. Na zámek Ploskovice se přišlo podívat o zhruba šest tisíc lidí méně.

Na Helfštýně obnovují renesanční palác

Cestování

Návštěvnost meziročně stoupla zámku Stekník, kam přišlo 15 400 lidí, o 3000 víc než loni. „Otevřeli jsme zde novou návštěvnickou trasu, která zámek plnohodnotně zpřístupnila,“ řekl Michelfeit.

NPÚ investoval kvůli několikaletému suchu do zámeckých parků. Šlo o kácení a prořezávání stromů a sázení nových. Památkáři investovali letos také do oprav. „Poslední etapa oprav zámku Stekník stála 16 milionů korun,“ připomněl Michelfeit.

Příští rok ve znamení Valdštejnů

V Krásném Dvoře pokračuje oprava schodišť. Příští rok je v plánu obnova divadelního sálu zámku Jezeří za 16 milionů korun, připravuje se oprava střech na libochovickém zámku za 71 milionů korun a oprava fasád na zámku Ploskovice za 27 milionů korun. „Budeme se snažit, aby opravy nijak neovlivnily návštěvníky,“ řekl ředitel.

Rostoucí výdaje jsou podle Michelfeita důvodem pro mírné zvýšení vstupného v příští sezoně. „Půjde o desetikoruny,“ upřesnil ředitel.

K významným letošním akcím zařadil libochovickou Noblesu severních Čech, která připomněla rod Gallasů a Clam-Gallasů. V příštím roce se památkáři v celé republice zaměří na rod Valdštejnů.

Sezona končí, ale část hradů a zámků nezavírá

Cestování

Michelfeit také uvedl, že během adventních víkendů budou vánočně vyzdobené památky otevřené pro veřejnost, v pracovní dny je připraven program pro školy.

Například v mosteckém kostele Nanebevzetí Panny Marie uspořádají zdarma adventní koncert již 30. listopadu. Hned 1. prosince bude v kostele bohoslužba spojená s žehnáním adventních věnců.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Vamberecké mumie hledají domov

Jsou mumie kulturní dědictví, které je třeba ukázat světu? Anebo se mají s úctou k zemřelým pohřbít? Tyto otázky řeší majitel vambereckých mumií, stejně jako...

Gočárovy mlýny obsadí stavbaři na jaře

Přestavba památkově chráněných Gočárových mlýnů v Pardubicích, kde se o historické objekty podělil Pardubický kraj s rodinou Smetanových, může konečně začít....

Výběr článků

Načítám