Hlavní obsah

Návštěvnost jeskyní v Moravském krasu se loni zvýšila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvnost jeskyní v chráněné krajinné oblasti Moravský kras na Blanensku se loni zvýšila zhruba o 8500 turistů na 371 000. Uvedl to vedoucí správy jeskyní krasu Jiří Hebelka. Přibylo návštěvníků z tuzemska, počet zahraničních hostů se naopak mírně snížil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jeskyně Balcarka patří mezi skvosty Moravského krasu.

Článek

Tuzemských turistů do jeskyní v krasu dorazilo asi 263 000, tedy zhruba dvě třetiny ze všech. Ze zahraničí šlo především o turisty z Polska, bylo jich asi 46 000, následují turisté ze Slovenska (zhruba 17 500) a návštěvníci z Ruska (asi 9000). Jeskyně si však loni prohlédli například i turisté z Indie, Ukrajiny či Albánie.

Návštěvnost se zvedla ve všech jeskyních vyjma Kateřinské. Do ní loni dorazilo 54 500 turistů, meziročně asi o 1500 méně. Jako už tradičně nejvíce byli turisté zvědaví na Punkevní jeskyně, bylo jich přes 212 000. Sloupsko-šošůvské jeskyně navštívilo asi 46 000 lidí, Balcarku 37 000 a Výpůstek zhruba 21 000 lidí.

V Punkevních jeskyních se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě, jsou propojeny se dnem propasti Macocha. Kateřinská jeskyně nabízí k prohlídce největší přírodní podzemní sál v ČR, Balcarka zase bohatou krápníkovou výzdobu. Sloupsko-šošůvské jeskyně jsou zajímavé spletitým systémem chodeb a podzemními propastmi, Výpustek láká i na někdejší utajovaný protiatomový kryt československé armády.

V Česku je 14 jeskyní zpřístupněných veřejnosti. Loni si je prohlédlo přes 780 000 lidí. Pět jeskyní Moravského krasu se podílí na celkové návštěvnosti asi 47,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám