Hlavní obsah

Návštěvnický trhák roku - interaktivní model ghetta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBÍČ

Hračka, která strmě zvedla návštěvnost - takový název by směle mohl nést přesný model třebíčského židovského ghetta, který se v polovině roku 2006 stal součástí expozice Zadní synagogy. Na jeho autora Stanislava Vršku se dnes obracejí zájemci z celého Česka a sympatický penzista se směje: "Na koníčka jsem si musel nechat udělat živnostenský list."

Článek

"Návštěvnost Zadní synagogy stoupla v roce 2006 o 50 %, z loňských 10 730 na letošních 16 140 osob. Pravděpodobným důvodem zvýšení atraktivnosti objektu pro turisty je doplnění vnitřní výstavní expozice o unikátní pětimetrový interaktivní model Židovského města," připustila Tereza Šromová z infocentra, které v synagoze sídlí. Návštěvnost objektu sice pozitivně ovlivnil i úspěšný festival židovské kultury Šamajim, ale dopad novinky, na které se za zájmu médií pracovalo téměř dva roky, byl zcela zásadní.

Titěrná precizní Vrškova práce vycházela z podkladů historika Rudolfa Fišera. Třebíčský patriot vydoloval ze zemských urbářů detailní popis podoby ghetta z roku 1850. "Po roce 1723 se ghetto nesmělo rozšiřovat a židé museli do pozemkových knih uvádět veškeré údaje s vysokou přesností. Řekněme, že model je snad vyjma barvy střech naprosto věrný. Od roku 1850 tu navíc byly strženy jen asi tři domy, takže lidé mají celou čtvrť jako na dlani," uvedla Tereza Šromová.

Model čítá 140 domů, protože zčásti zasahuje i do sousedního křesťanského Podklášteří. Návštěvník tak získá dokonalý přehled o místech, kterými prošel anebo se projít chystá, a není třeba dodávat, jak nadšené jsou z úchvatné podívané děti.

Kvůli oblibě modelu si nechal vystavit živnostenský list

"Počítali jsme s tím, že to bude pro lidi atraktivní. Ale řeknu vám, že po medializaci, která předcházela premiéře, nastal opravdu šrumec. Musel jsem si na to nechat udělat živnostenský list," vzpomíná na pololetí 2006 někdejší strojař a dnes 64letý penzista, který se celý život věnoval leteckému modelářství a modely historických domů přibral původně jako zajímavý přívažek. "Je to ale paráda si na stará kolena takhle hrát a ještě si přivydělat nějakou korunu," libuje si člověk s rukama chirurga.

Jeho snem je postavit model milované Třebíče z první poloviny minulého století - tedy předtím, než do její podoby zasáhli budovatelé. Ale hned tak se k němu nedostane. Aktuálně ho totiž čeká zakázka od Muzea Vysočiny Třebíč, pro které musí vyrobit tři modely areálu zámku s bazilikou - jeden z doby, kdy byl opatstvím, druhý z časů největších stavebních změn v režii Valdštejnů a třetí ze současnosti.

O další práci požádali pražští premonstráti, kteří si objednali model Strahovského kláštera na čtvercové podestě o hraně 3,5 metru. Očekávanou velkou zakázkou je také věrný řez židovským obydlím z doby před 150 lety v měřítku 1:10.

"Ráno vstanu, jen si trochu poklidím a začnu hned s prací. Někdy u ní zůstanu až do pozdního večera," popsal Stanislav Vrška. První z modelů pro muzeum by měl začít lákat návštěvníky už v březnu 2007.

Reklama

Související témata:

Související články

Do Vizovic nejen za historií slivovice

Pálení slivovice! Tohle spojení se vybaví asi každému milovníkovi kvalitních destilátů. Čtyřiapůltisícové městečko na Zlínsku na úpatí Vizovických vrchů, známé...

Hrčava - příběh nejvýchodnější obce

Nevíte-li přesně, kde Hrčava leží, vezměte si kteroukoli mapu, kde jsou vyznačeny hranice států, a zabodněte prst do místa, kde se stýkají Česká, Polská...

Výběr článků

Načítám