Hlavní obsah

Návštěvníci parku v Tchaj-peji si mohou zapózovat na obřích leknínech

Novinky, mšv

Obří lekníny s názvem viktorie královská jsou lákadlem tchajpejského parku Šuang-si. Návštěvníci si na nich mohou pravidelně zapózovat, čehož řada z nich naposledy využila minulý čtvrtek. Často se ale jednalo zejména o děti a ženy, jelikož lekníny unesou váhu do 65 kilogramů, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V tchajwanském parku návštěvníci pózují na obřích listech leknínůVideo: Reuters

 
Článek

Pravidelnou akci nepořádá správa městských parků jen pro zábavu, ale také aby veřejnost obeznámila s unikátním druhem leknínů. Je totiž skoro neuvěřitelné, kolik dokážou tyto vodní rostliny unést. „Jsem ráda, že jsem se vešla do limitu a mohla si zkusit na leknínu posedět. Připadala jsem si jako na malé lodičce, nechala jsem se chvíli unášet,“ řekla o svém zážitku Čch'-Ang Jüan-Jüanová.

Návštěvníci ale neseděli přímo na leknínu, na něm byla ještě plastová podložka, která měla rostlinu ochránit před poškozením. I tak měli zájemci jen minutu, aby se usadili a pořídili si fotografii. „Nejprve jsem se obávala, že si děti nebudou chtít sednout. Ale byly nadšené. Dozvěděla jsem se o této akci od známých, které jsou také matky, ale samy nemohou na leknínu zapózovat, protože přesahují váhový limit,“ řekla Evelyn Luová.

Původním domovem obřích leknínů jsou tropické oblasti Jižní Ameriky, v parku Šuang-si je kultivují už čtvrtým rokem, díky čemuž se botanikům zřejmě podařilo dosáhnout i vyššího váhového limitu, než je u viktorie královské obvyklé. Podle mluvčí správy městských parků je opečovávání leknínů velmi náročné — rostliny se musí chránit před všemi škůdci, aby vůbec narostly do tak gigantických rozměrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám