Hlavní obsah

Návštěva nejzajímavějších českých hradů a zámků se poměrně prodraží

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Francii je průměrná mzda zhruba třikrát vyšší než v České republice, v Německu je to dokonce téměř čtyřikrát více. Ceny vstupenek na nejzajímavější české hrady a zámky jsou však nastaveny tak, jako bychom měli příjmy srovnatelné s bohatšími západními zeměmi. Tam navíc uplatňují značnou sociální solidaritu; ve Francii je dokonce pro všechny občany Evropské unie do 26 let vstup do většiny státních památkových objektů a muzeí zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Na zámku Hluboká nad Vltavou vás reprezentační terasa přijde na 150 korun, soukromé apartmány na 140 korun, kuchyně na 90 korun a zámecká věž na 40 korun, platí se i za děti – reprezentační terasa pro ně stojí 80 korun a soukromé apartmány 90 korun.

Článek

Podívejme se na ceny trochu podrobněji. Ze slavných francouzských zámků v údolí řeky Loiry je nejdražší Chenonceau – plné vstupné stojí 10,50 euro, asi 260 korun. Návštěvník k tomu dostane jako dárek tištěného průvodce s fotografiemi v téměř všech jazycích Evropské unie, tedy i česky.

Druhým nejdražším na Loiře je zámek Františka I. Chambord, kde je plná cena 9,50 euro (233 korun). Chambord je pro návštěvníky z EU do věku 26 let zdarma, nicméně v Chenonceau mládež platí, protože zámek je v rukou soukromníků.

Prohlídka zámku Versailles vyjde na 15 euro (asi 370 korun), palác Trianon navíc stojí 10 euro (245 korun). Pokud je vám méně než šestadvacet let, neplatíte nic.

Ceny jako pro bohaté Francouze a Němce

Hrad Karlštejn má základní okruh za 170 korun, pro dítě od šesti let a pro důchodce za 110 korun, druhý exkluzivní okruh, včetně císařské kaple Sv. Kříže, přijde na 300 korun, pro dítě a důchodce za 200 korun. Na Château Vincennes v Paříži, což je unikátní hradní dílo srovnatelné s Karlštejnem, stojí vstup 7,50 euro (183 korun). Pouhá tři eura (75 korun, do 18 let a nad 65 let zdarma) stojí vstup na Castel del Monte císaře Fridricha II. v Itálii, zcela nejslavnější hrad evropského středověku.

Foto: Peter Kováč , Právo

Návštěva nejslavnějšího středověkého hradu Castel del Monte v italské Apulii vás vyjde na 75 korun, to je dvakrát levněji než nejlevnější lístky na Karlštejn a třikrát levněji než nejlevnější návštěva Pražského hradu.

Na Slovensku se za slavný Spišský hrad vybírá pět euro (125 korun) za dospělé a tři eura (asi 75 korun) za mládež do osmnácti let a za důchodce.

Pražský hrad nebo zámek Hluboká

Pražský hrad nabízí velký okruh za 350 korun, děti od šesti let zaplatí „jen“ 175 korun. Za tuto cenu uvidí Starý královský palác, expozici Příběh Pražského hradu, baziliku sv. Jiří, Jiřský klášter s expozicí Národní galerie, Zlatou uličku, Obrazárnu Pražského hradu, Prašnou věž, katedrálu sv. Víta, Rožmberský palác, malý okruh Pražským hradem je za 250 Kč, pro dítě za 125 Kč (Starý královský palác, bazilika sv. Jiří, Zlatá ulička, katedrála sv. Víta), samotná expozice Příběh Pražského hradu přijde na 140 Kč a samotná Obrazárna Pražského hradu na 150 korun.

Podle informací Asociace cestovních kanceláří navštívilo Pražský hrad loni 5,6 miliónu lidí, ale placené objekty tu vidělo jen 1,1 miliónu lidí. To znamená, že 4,5 miliónu lidí si vstupenky nekoupilo. O důvodech můžeme spekulovat, ale bylo by zajímavou otázkou, kolik v tom rozhodnutí sehrála právě výše vstupného.

Pro srovnání: za nejslavnější královský zámek ve Španělsku, unikátní manýristický El Escorial, cíl všech zahraničních i španělských turistů, vydáte v kompletní prohlídce 10 euro (245 korun), pro mládež do 16 let a pro důchodce je to jen pět euro (122 korun), a to včetně galerie s díly El Greca a Hieronyma Bosche.

Na zámku Hluboká nad Vltavou vás reprezentační terasa přijde na 150 korun, soukromé apartmány na 140 korun, kuchyně na 90 korun a zámecká věž na 40 korun, platí se i za děti – reprezentační terasa pro ně stojí 80 korun a soukromé apartmány 90 korun. Pokud chcete vidět všechno, celkem si připravte 420 korun, tedy víc než na Pražském hradě.

Celá Lednice vychází na 420 korun

A podobné objekty u našich sousedů? Jeden z nejnavštěvovanějších zámků Německa je Neuschwanstein krále Ludvíka II. Bavorského, kde je vstupné 12 euro (294 korun) a skupiny tu mají i komentář v češtině, a to bez příplatku. Mládež do osmnácti let má na Neuschwanstein vstup zdarma.

Zámek Lednice na jihu Moravy má 1. okruh (reprezentační sály) za 150 korun, děti a důchodci platí 80 korun, a 2. okruh (knížecí apartmány) za 150 korun. Když chcete vidět i zámecký skleník připlatíte si 60 korun, akvárium je za dalších 60 korun, 40 korun dáte za minaret a 50 korun za Janův hrad. Pokud chcete vidět všechno, tak podle informací ze zámku je na to zvýhodněná cena ve výši 420 korun. Opět vyšší než na Pražském hradě.

A ještě dodatek. Pokud vstoupí v platnost reforma DPH, pak se zvýší i ceny vstupenek za české a moravské hrady a zámky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám