Hlavní obsah

Náhorní plošinu dinosaurů turisté zatím neobjevili

Zhruba osm hodin jízdy autem od Türkmenabatu, které je nejbližším městem, se na východě Turkmenistánu nachází v Národním parku Köýtendag náhorní plošina dinosaurů. Jedno z nejtajemnějších a nejméně navštěvovaných míst v bývalém Sovětském svazu. Unikátní lokalita skrývá jednu z nejúžasnějších sbírek zkamenělých dinosauřích stop na Zemi. Sovětští paleontologové ji objevili až v 50. letech 20. století.

Foto: Profimedia.cz

V Národním parku Köýtendag se návštěvníci ocitají bezprostředně blízko pradávné historie Země.

Článek

„Steven Spielberg měl natočit svůj Jurský park tady. Stopy dinosaurů tady jsou skutečné, nebyly vytvořeny počítačem," říká pětatřicetiletý Aman žijící v obci Khodja Pil na úpatí plošiny. Objeveno tam bylo téměř 2500 dinosauřích stop. Některé z nich jsou 40 centimetrů dlouhé a 30 centimetrů široké, jiné jsou ještě větší, mají 70 centimetrů do délky a 60 centimetrů do šířky. Jestliže dinosaurus byl pět až šest metrů vysoký, jeho krok mohl být dlouhý až dva metry.

Lokalita je rovněž proslavena nejdelší souvislou stopou dinosaura na světě dlouhou až 200 metrů. Těžko dnes věřit, že tato suchá hornatá oblast umožňovala dinosaurům přežít. Ovšem před 150 milióny lety, kdy tito obři vládli Zemi, tam byl zcela jiný ekosystém.

Foto: Profimedia.cz

Jedna ze stovek dinosauřích stop v Národním parku Köýtendag.

„Před 145 až 150 milióny lety zde byla jezera a bažiny a na jejich březích se pohybovala stáda dinosaurů. Žili tu masožravci a býložravci," vysvětluje turkmenský vědec Anatolij Bušmakin, který se zdejší lokalitou zabývá. „Tyto písčité bažiny se rychle naplnily bahnem a prehistorické stopy zde zanechaly svou pečeť," citovala jej agentura AFP.

Bez povolení vstup zakázán

Turkmenistán, který je jednou z nejvíce izolovaných zemí světa i 20 let po pádu Sovětského svazu, navštíví ročně jen hrstka turistů. Většinu návštěvníků náhorní plošiny dinosaurů tvoří Turkmeni. „Zdá se, jako by tu dinosauři byli zcela nedávno. Když vystoupíte na horu, můžete si je představit, jak v dálce kráčejí," říká sedmadvacetiletá Gulia, která bydlí v Türkmenabatu.

Aby turista mohl navštívit planinu na samém východě Turkmenistánu nedaleko hranic s Afghánistánem a Uzbekistánem, musí mít povolení. Z metropole Ašgabatu na druhém konci země musí letět do Türkmenabatu a pak ještě jet 450 kilometrů na jih, což po hrbolaté cestě trvá osm hodin.

Foto: Profimedia.cz

V druhé polovině minulého století byl v okolí dinosauřích stop objeven také otisk nohy humanoida.

Teprve v 50. letech minulého století vědci potvrdili dinosauří stopy na plošině, lidé z okolí však o nich věděli už dávno. Mnozí ale pochybovali, že jde opravdu o stopy těchto pravěkých stvoření. Ostatně název vesnice ležící u plošiny, Chodža Pyl, znamená v turkmenštině "zázrak slonů". Sloni sice v Turkmenistánu nikdy nežili, ale podle místní legendy zanechali záhadné stopy sloni, které měl s sebou Alexandr Veliký při svých taženích.

„Na této plošině je jedinečné to, že se tady zachovaly přesné stopy dinosaurů, můžete zde dokonce rozlišit palce a sledovat směr jejich chůze. Tak velký počet stop nebyl nalezen nikde na světě," ujišťuje Bušmakin.

Přestože plošina dinosaurů leží v odlehlé části země, chtějí turkmenské úřady, aby se stala hlavní turistickou destinací. Plošina leží v srdci Národního parku Köýtendag, kde se tyčí nejvyšší hora země Airybaba s 3319 metry, jsou tu vodopády, jezera a jeskyně. Turkmenské ministerstvo turistiky připravuje materiály pro návrh, aby byl Národní park Köýtendag zanesen na Seznam světového dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám