Hlavní obsah

Nad Slatinou vyrostla rozhledna. Nabízí výhled na Beskydy, Jeseníky i Ostravu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké zadostiučinění zažívají ve Slatině na Novojičínsku, kde byla zpřístupněna nová rozhledna. Na kopec na severním okraji obce neustále míří noví výletníci, někteří se i vracejí. Rozhledna sice byla oficiálně otevřena v sobotu, ale vystoupat nahoru je možné už několik týdnů.

Foto: Právo

Ve Slatině byla v sobotu slavnostně otevřena rozhledna.

Článek

„Co se týká zájmu veřejnosti, je to obrovské překvapení. Myslel jsem si, že největší zájem o prohlídku bude v prvních dvou týdnech a potom poleví, ale není tomu tak. Když jedu kolem, vždycky někoho na rozhledně vidím. Takový zájem jsme nečekali,“ řekl starosta Slatiny Luděk Míček.

Z rozhledny mohou lidé jako na dlani vidět nejenom obě moravskoslezská pohoří Beskydy a Jeseníky, ale také Oderské vrchy, Hostýnské vrchy a samozřejmě i celou ostravskou pánev.

„První myšlenka postavit rozhlednu na Okrouhlíku, který je nejvýše položeným místem obce, vznikla zhruba před patnácti lety. Před deseti lety byla zpracována projektová dokumentace a čekalo se na možnost dotací. Nakonec jsme využili projekt Euroregionu Silesia, který podporuje budování sítě rozhleden na české i polské straně Slezska,“ řekl starosta s tím, že rozhledna stála jeden a půl milionu korun, přičemž dotace činila 30 000 eur.

„Rozhledna ještě není úplně dokončena, protože na vyhlídkovou plošinu chceme na všechny světové strany umístit fotografie s popisem míst, které jsou z rozhledny vidět. Připravujeme také informativní panel, který bude ukazovat celou síť rozhleden ve Slezsku,“ dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám