Hlavní obsah

Na zpřístupnění ústecké šikmé věže mohou přispět občané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zpřístupnění šikmé věže kostela Nanebevzetí Panny Marie v centru Ústí nad Labem mohou přispět občané. Posílat mohou dárcovské SMS, větší obnos nebo mohou financovat rovnou úpravu schodiště ve věži či rekonstrukci bytu zvoníka. Sbírku spustila Ústecká komunitní nadace, která má v plánu nejprve opravit vnitřní prostory a poté postavit vnější přístavbu ke kostelu podle návrhu architekta Martina Rajniše.

Foto: Profimedia.cz

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem je znám svou šikmou věží.

Článek

Věž gotického kostela se vychýlila ve svých šedesáti metrech od vertikály o více než dva metry při bombardování na konci druhé světové války. Po zásahu leteckou pumou se naklonila a praskla. Původní vstup do věže byl zbořen a šikmá věž se stala jedním ze symbolů severočeského města.

Výstup na vrchol je ale nyní velmi krkolomný. Nový přístup navrhl tým v čele s architektem Rajnišem. „Cílem zpřístupnění věže je posílit sounáležitost lidí, kteří se na tom mohou i osobně podílet, zvýšit zájem o samotný kostel a zvýšit atraktivitu centra města pro turisty,” uvedl ředitel nadace Tomáš Krejčí.

Vybírat se bude asi dva roky

Po dvou letech se podařilo najít kompromis mezi památkáři a hasiči a první etapě prací, tedy úpravě vnitřních prostor, nic nebrání. Veřejná sbírka byla vyhlášena v den, kdy římskokatolická církev slaví nanebevzetí Panny Marie. Peníze ze sbírky mají pokrýt náklady spojené s opravou vnitřku věže. Odhad je dva a půl až tři milióny korun. Zájemci mohou posílat částky od deseti korun formou SMS, zaslat finanční obnos na účet nebo si symbolicky koupit schod za 25 000 korun.

Peníze se podle odhadu Kateřiny Valešové z nadace budou vybírat zhruba dva roky, pak mohou začít práce v kostele. Na podobě moderní přístavby se ještě pracuje. Nadace nyní podala podnět k jejímu zanesení do územního plánu.

Církev, nadace i historici počítají s tím, že zpřístupnění věže by mohlo vzbudit zájem turistů o samotný gotický kostel, na jehož podobě se podílelo mnoho významných osobností, jako byl architekt Josef Mocker, autor přestavby Karlštejna, nebo konstruktér Bedřich Hacar, jenž navrhl dostavbu poškozeného kláštera Emauzy v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám