Hlavní obsah

Na západě Irska se nečekaně objevila 33 let ztracená pláž

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na největším irském ostrově Achill došlo k pozoruhodnému úkazu. Na pobřeží se totiž znovuobjevila písečná pláž, kterou před 33 lety smetly silné bouře a zmizela tak pod hladinou Atlantiku. Během několika dubnových dní se ovšem oceán rozhodl pláž navrátit a obyvatelé mohou opět vyrazit na staronové 300 metrů dlouhé písečné pobřeží, píše CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Irsku se po 33 letech znovu objevila ztracená plážVideo: Reuters

 
Článek

Když v zimě roku 1984 udeřily na západě Irska silné bouře, doslova smetly veškerý písek, který se na pláži u vesnice Dooagh, nacházel. Zůstala zde jen hromada ostrých skalisek a mezi nimi malá jezírka. Silné větry, které v dubnu pobřeží zastihly ovšem zapříčinily, že se písek z moře dostal opět na pobřeží, a pláž ztracená více než 30 let se znovu objevila.

Achill, který patří mezi největší irské ostrovy, má populaci kolem 3000 obyvatel. Jeho hlavním zdrojem příjmů je tak turismus. Počty návštěvníků v posledních týdnech navíc rapidně stouply, když se u Dooaghu objevila ztracená pláž.

Podle Seana Molloy z tamní turistické centrály, přijede na Achill ročně kolem 150 000 až 180 000 návštěvníků. „Uplynulý víkend byl slunečný, a tak k nám zavítalo více turistů, než je obvyklé,“ dodává.

Molloy ovšem případným návštěvníkům rozhodně nedoporučuje, aby se v moři u pláže koupali. „Díky všem těm náhlým změnám netušíme, jak moc bezpečný pohyb u pláže je. Prozatím bude lepší přenechat plavání delfínům, kteří se ve velkém u zálivu Dooagh vyskytují,“ radí. Místní nicméně doufají, že si pláže budou moci užívat dlouho, a ne pouze dočasně, než jim ji oceán zase spláchne.

Reklama

Výběr článků

Načítám