Hlavní obsah

Na Svatou horu Athos na řeckém poloostrově Chalkidiki ženy nesmí

Právo, Bohuslav Borovička

Když se mluví o řeckém poloostrově Chalkidiki a jeho třech výčnělcích, zpravidla padne zmínka o Poseidonově trojzubci. Jeho dvě vidlice tvoří Kasandra a Sithonia. Tou třetí je Svatá hora Athos. Hornatý poloostrov je obtížně přístupný nejen pro své přírodní zvláštnosti, ale zejména proto, že se na něm nachází tzv. mnišská republika.

Článek

Na poloostrově je dvacet samosprávných území, patřících ke stejnému množství klášterů. Své postavení získal poloostrov v 10. století a všichni po sobě jdoucí vládcové, včetně těch tureckých, suverenitu mnišské republiky více či méně respektovali.

Vstup mají povolen pouze kočky a slepice

Dodnes je vstup na poloostrov přísně omezován. Mají tam, po předchozích formalitách a získání povolení, přístup pouze muži.

Z veškerého ženského plemene trpí mniši na svém území pouze kočky a slepice. První brání přemnožení hlodavců a z vaječných žloutků těch druhých se připravují barvy na malování ikon.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Poloostrov Athos se dvěma desítkami klášterů vidí zájemci jen z paluby výletní lodi.

V roce 2004 se v Soluni konala výstava pokladů ze Svaté hory. Bylo to snad vůbec poprvé a na desítky let asi naposledy, kdy bylo možné vidět stovky let staré ikony, rukopisy a vzácné liturgické předměty a udělat si představu o tom, jak nesmírné kulturní a historické poklady poloostrov skrývá.

Foto: Profimedia.cz

Athos

Dnešní běžný zájemce si může poloostrov prohlédnout z dálky asi tří kilometrů, z paluby výletních lodí, které podél pobřeží plují.

Některé kláštery mají podobu středověkých hradů a pevností, jiné připomínají spíše paláce. V posledních několika letech vládne na poloostrově čilý stavební ruch. Budují se cesty a některé z klášterů se opravují.

Foto: Profimedia.cz

Athos tvoří autonomní mnišská republika.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám