Hlavní obsah

Na Slovensko za dravci

– Štiavnické Bane
Právo, Ivan Vilček, Štiavnické Bane

Děti ze základní školy ve slovenské obci Štiavnické Bane se v průběhu letních prázdnin starají o čtyři desítky dravců. Jde o jedinou školu na světě, kde se vyučuje i klasifikuje předmět sokolnictví. A pro turisty jde o zajímavou atrakci.

BEZ KOMENTÁŘE: Hodina sokolnictví na SlovenskuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

V průběhu školního roku vystupují děti s vlastním programem nejen ve škole, ale také po celém Slovensku i v zahraničí. Při vystoupení se chovají jako zkušení sokolníci. Dravce nechávají létat, ti jim zase poslušně přistávají na ruce nebo chytají návnadu na zemi i ve vzduchu. Vrcholným číslem je nízký přelet orla nad ležícími diváky.

„Měla jsem dobré vysvědčení a výbornou známku i ze sokolnictví,“ chlubí se žačka třetí třídy Alenka. Sokolnictví vyučují dvě kvalifikované učitelky. „Je to klasifikovaný předmět a teoreticky se dá ze sokolnictví i propadnout, ale ještě se nám to nestalo,“ usmívá se ředitel školy Pavel Michal (39). Sokolnictví není jenom zajímavý koníček, ale může znamenat pro děti i uplatnění v životě.

Od desíti do pěti

„Pro děti je to vlastně možnost získat už na základní škole řemeslo. Netvrdím, že všichni budou sokolníci, ale zkušenosti, které zde děti získají, mohou využít ve své práci, pokud budou veterináři, lesáci, učitelé nebo přímo sokolníci,“ zdůrazňuje ředitel.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Učitelka Ivana Šimková na hodině sokolnictví

V letních měsících je škola otevřena pro turisty od desíti hodin do pěti odpoledne. Zájemci budou moci vidět program s dravci a zdejší žáci jako lektoři provedou návštěvníky po areálu školy.

Nejlepší žáci mají vlastního dravce

Ve škole se starají o káně lesní, orla stepního, supa bělohlavého, sovici sněžní, sovu pálenou a o další dravce. Největší je sup bělohlavý, který má rozpětí křídel tři metry a váhu 10 kilogramů.

„Děti se u sokolnictví naučí hlavně odpovědnosti. Nejlepší žáci mají přiděleného dravce, o kterého se starají bez přestávky i o víkendech a o prázdninách. Pokud jedou na prázdniny pryč, vzájemně si vypomáhají,“ vysvětluje Michal.

„Není to tak, že dítě se přihlásí do naší školy a hned dostane přiděleného dravce. Děti si ho musí zasloužit na základě zkušeností, vědomostí i nasazení při péči o dravce,“ dodává ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám