Hlavní obsah

Na povalování zapomeňte. Tichomořské Markézy jsou divoké ostrovy

Novinky, Radka Darebná

Souostroví Markézy je součástí Francouzské Polynésie. Leží asi 1500 kilometrů od Tahiti, stručně řečeno ukryté daleko prakticky odevšad. Divoké ostrovy sopečného původu omývá Pacifik a teplota tu po celý rok dosahuje v průměru 26 stupňů. Přesto ale nejde o klasickou plážovou destinaci.

Foto: Radka Darebná

Výhledů si užijete do sytosti.

Článek

Markézy lze stále považovat za nedotčenou turistickou destinaci, kde je příroda svým pánem. Po pastvinách se potulují divocí koně, kteří vám občas zkříží cestu i na ulici. Stádo krav se zase velmi rádo zastaví uprostřed hlavní silnice, a když na něj zatroubíte z auta, sleduje vás takřka hypnotizujícím pohledem.

Důkazem, že si na Markézách příroda skutečně vyhrála, je všudypřítomná flóra. Zelení jsou porostlé i sopečné vrchy.

Zajděte na mši

Nuku Hiva je jedním z hlavních a největších obydlených ostrovů. Najdete zde velmi jednoduše zařízené centrum s kostelem, poštou, nákupním střediskem i nějakými prostory k ubytování. Místním to k životu stačí.

Na tichomořském Vanuatu zažijete návrat v čase

Cestování

Velkým zážitkem je návštěva mše v kostele, která je na ostrovech považována vyloženě za rituál, na který se místní svátečně oblékají. Ženy mají pestrobarevné květinové věnce, muži a děti barevné košile. Většinou se mše koná v neděli dopoledne a sejdou se na ni všichni obyvatelé.

Foto: Radka Darebná

Mše v kostele má spíše formu rituálu.

V centru hlavního ostrova se nachází také malá hora Tiki Tuhiva. Po snadném výstupu se z ní můžete pokochat pěkným výhledem. Hlavní doménou hory je sousoší bojovníka a bohyně, kteří dohlížejí na bezpečnost ostrova. K souostroví se váže tajemná legenda, která je popsána na vrcholu hory.

Ostrov Nuku Hiva nabídne krásnou podívanou také u vodopádů Vaipo. Zadarmo to však nebude.

Lodí se dostanete na ukrytou pláž, kde začíná cesta tropickým lesem. Trek není vůbec jednoduchý a je dobré se na něj připravit. Dostatek vody, pevná obuv a repelent proti hmyzu jsou nezbytností.

Foto: Radka Darebná

Markézy mají uhrančivou a divokou přírodu.

Po asi dvouhodinovém překonávání všech nástrah, kde se občas můžete brodit i po kolena vodou, se vám naskytne pohled na vodopády a rázem si uvědomíte, že cesta stála za to. Teď už jen vnímat šumění vody, zpěv ptáků a vůni lesa.

Takové zkrátka Markézy jsou – vhodné pro turisty, kteří mají rádi aktivní dovolenou. Divoké ostrovy nabízejí krásnou osobitou přírodu, avšak na lenošení u moře zvolte raději jinou destinaci.

Markézy v kostce

Měnou je pacifický frank, který je podle aktuálního kurzu asi 0,21 koruny.

Víza nejsou pro občany Evropské unie potřeba, protože jde o součást Francie. Úředním jazykem je proto francouzština.

V zimním období je na Markézách o 13 hodin více než v Česku.

Žádné zvláštní očkování není potřeba, přesto byste některá základní vynechat neměli.

Co se týče doporučení, ubytování byste si měli rezervovat předem. Na místě toho mnoho nezařídíte, protože kapacity jsou velmi omezené. Nezapomeňte si přibalit repelent a další nezbytnosti, zejména vhodnou obuv a oblečení, pokud plánujete výlety.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám