Hlavní obsah

Na podzim a v zimě neměli ani špetku slunečního svitu. Zrcadla vše změnila

Rjukan

Norské městečko Rjukan nechalo umístit na nedaleký kopec obří zrcadla, která odrážejí sluneční paprsky na jeho náměstí. Obec se zhruba 3500 obyvateli, nacházející se asi 160 kilometrů od metropole Osla, k tomuto opatření přistoupila proto, že je obklopena strmými zalesněnými svahy a šest měsíců v roce je ponořena do stínu.

Foto: Profimedia.cz

Do centra vesnice se nově dostávají sluneční paprsky i na podzim a v zimě.

Článek

"Domníváme se, že lidé ve městě budou podnikat více aktivit venku, zvlášť v podzimních a zimních měsících," prohlásila šéfka místní turistické kanceláře Karin Röová, kterou citoval britský list The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Trochu slunečních paprsků na podzim je pro norskou vesnici nečím zcela novým.

Trojice zrcadel umístěných nad městem, které je zaklíněno v hlubokém údolí v malebném kraji Telemark, je řízena počítačem tak, aby sledovala pohyb slunce na obloze, natáčela se v nejlepším úhlu a zachycené paprsky pak odrážela do centra města. Na náměstí se tak bude objevovat světelná skvrna o rozměrech 200 až 600 metrů čtverečních.

S nápadem přišel už před sto lety průmyslník a zakladatel města Sam Eyde. Realizace nápadu však byla možná až díky moderním technologiím. V roce 1928 vybudoval následník zakladatele Rjukanu kabinovou lanovku směřující na blízkou horu, aby si obyvatelé města mohli užít v zimě alespoň trochu sluníčka při výletech.

Foto: Profimedia.cz

Tato obří zrcadla nově zajišťují norské vesničce sluneční svit.

Teprve letos se však realizovala myšlenka Sama Eydeho, když vrtulníky vyzdvihly zrcadla 450 metrů nad město. Projekt vyšel asi na pět miliónů norských korun (zhruba 15,9 miliónu Kč). Podobný projekt byl přitom v roce 2006 dokončen v Itálii, kde byla podobným způsobem instalována zrcadla nad vesnici Viganella.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám