Hlavní obsah

Na otevřené památky už dorazili v předstihu turisté

Právo, ib, trj

Otevřeno, ale jen tam, kde jsou možné prohlídky bez průvodců. Tento režim začal na většině památek platit od 3. května, prakticky však až o den později, protože v pondělí bývá zavřeno.

Foto: archiv hradu Kašperk

Hrad Kašperk.

Článek

Na šumavském Kašperku ale přivítali první letošní návštěvníky už v sobotu. „Dorazily desítky lidí,“ řekl Právu tamní kastelán Václav Kůs. „Dopoledne zájemci přicházeli po jednotlivcích, malých skupinkách, největší nápor přišel po poledni,“ podotkl. V neděli výletníky odradilo počasí.

Největším zdejším lákadlem je nyní nová výstava věnovaná oblíbené pohádce Anděl Páně, která se zčásti odehrává právě na Kašperku. Film připomíná expozice umístěná na volně přístupném nádvoří. „Na šesti výstavních panelech porovnáváme filmové záběry se současnou realitou, nechybějí fotky i zajímavosti z natáčení, to tady probíhalo v roce 2005,“ uvedl Kůs.

Státní památky se otevřou od 4. května, třeba v Plzeňském kraji to budou zámky Nebílovy, Kozel, hrady Rabí, Velhartice a o víkendech také Švihov.

Kašperk láká v létě i na divadlo

Tipy na výlety

„Například na Rabí bude otevřen mimořádný prohlídkový okruh, který zahrnuje velké nádvoří, malé nádvoří se studnou, nejstarší jádro hradu a vyhlídkovou terasu paláce. Vrcholem prohlídky bude výstup na věž gotického donjonu, která je při běžném provozu možná pouze v doprovodu průvodce,“ sdělila Markéta Slabová, mluvčí příslušné správy Národního památkového ústavu.

Pražský hrad je připraven

Téměř po sedmi měsících se od pondělí pro veřejnost otevírá areál Pražského hradu. Prostranství jsou přístupná každý den od 6 do 22 hodin, zároveň se zprovozní infocentrum a prodejna vstupenek u Zlaté uličky.

Prohlídkový okruh bude podle sdělení hradního tiskového odboru zahrnovat katedrálu sv. Víta, Starý královský palác a baziliku sv. Jiří, Zlatou uličku s věží Daliborkou. Lze zavítat také do Jižní věže katedrály sv. Víta.

Areál Pražského hradu se po měsících otevře veřejnosti

Domácí

Podle společnosti Kverulant.org, která se o zpřístupnění areá­lu soudila, otevření souvisí s úspěchem jeho správní žaloby. „Soud jsme vyhráli. Součástí tohoto rozhodnutí bylo povolení upořádat protestní setkání v areálu Pražského hradu,“ uvedl Kverulant.org.

Prezidentská kancelář však nabídla jinou interpretaci zpřístupnění hradního areálu.

„Reagujeme tak na rozhodnutí vlády, které se týká čtyř regionů včetně Prahy,“ uvedl vedoucí kanceláře Vratislav Mynář.

Vstup na Pražský hrad byl zakázán kvůli protiepidemickým opatřením loňského 9. října, předtím v jarní vlně byl areál uzavřen přes dva měsíce.

OBRAZEM: Zahrady na Pražském hradě se otevřely návštěvníkům

Domácí

V Praze se otevírají i další památky a expozice. „Od pondělí 3. května v době od 10 do 17 hodin bude otevřen proslulý Starý židovský hřbitov a Španělská synagoga s novou expozicí o dějinách židů v českých zemích v 19. a 20. století. Současně Židovská obec v Praze otevírá pro návštěvníky Staronovou synagogu,“ uvedl Tomáš Tetiva, mluvčí Židovského muzea v Praze.

V úterý 4. května se v Praze otevřou i všechny objekty Národní galerie v Praze. Podle mluvčí Evy Sochorové vychází přesný počet návštěvníků pro každou expozici jinak. Galerie připravuje vypsání rezervačních termínů, na něž si lidé budou moci předem koupit vstupenku.

Reklama

Výběr článků

Načítám