Hlavní obsah

Na oslavy čínského nového roku do Asie? V Hongkongu na nich nešetří

Novinky, Kateřina Francová

Každý rok mezi 21. lednem a 20. únorem nastává novoluní, které je v zemích jihovýchodní Asie bujaře oslavováno jako začátek lunárního nového roku. Zejména pak v čínské kultuře hraje tento svátek významnou roli. Pokud je nějaké místo, kde na oslavách příchodu čínského nového roku nešetří, tak je to bezesporu Hongkong.

Foto: Profimedia.cz

Lví tanec během novoročních oslav v Hongkongu.

Článek

Oslavy nového roku v Hongkongu jsou velkou událostí a do velkoměsta se sjíždějí nejen čínští turisté, ale i ti zahraniční, kteří touží na vlastní oči spatřit průvody masek, velký ohňostroj nad Victoria Harbour, a načerpat zdejší slavnostní atmosféru. Letos svátek připadá na 5. února a oslavuje se příchod lunárního roku vepře, který bude vládnout až do konce ledna příštího roku.

Čínský nový rok se oficiálně slaví po dva týdny. Ty nejdůležitější a turisticky nejzajímavější akce spojené s jeho oslavami v Hongkongu ovšem probíhají první tři dny.

Předvečer na květinovém trhu

Pokud byste si chtěli užít i atmosféru příprav na oslavy, vypravte se třeba příští rok do Hongkongu alespoň dva dny předem. Tehdy ve městě panuje jakýsi klid před bouří. Lidé uklízejí své domovy a zdobí je květinami a malými citrusovými stromky, které jim podle čínské tradice mají přinést zdraví a bohatství.

Foto: Kateřina Francová

Květinový trh oslní záplavou vůní a barev. Největší je ve čtvrti Mong Kok.

Foto: Kateřina Francová

Květiny nakupují před vypuknutím oslav snad všichni místní.

Navštívit některý z květinových trhů, kde se prodejci předhánějí v nabídce řezaných květin a živých rostlin, je zajímavým zážitkem a seznámením se s novoroční tradicí. Tím největším květinovým trhem, který stojí za to vidět, je ten ve čtvrti Mong Kok. Ze všech stran na nás budou útočit barevné vjemy a vůně květin. Hlavně v předvečer před příchodem čínského nového roku se trh zaplní lidmi, kteří pečlivě vybírají nejčerstvější květiny do svého uklizeného a svátečně vyzdobeného domu.

Během procházky po nábřeží v Tsim Tsa Tsui si nenechte ujít nácvik choreografie některé ze skupiny účastnící se průvodu masek. Většinou probíhá pod hodinovou věží poslední den starého lunárního roku.

Začíná se průvodem masek

Jakmile nastane první den lunárního nového roku, vyrazí obyvatelé města do chrámů zavzpomínat na předky a pomodlit se za úspěšný rok. Jedním z nejoblíbenějších poutních míst je chrám Po Lin na ostrově Lantau, na který z kopce shlíží obří socha Buddhy.

Areál kláštera se zaplní stovkami lidí, kteří zapalují vonné tyčinky a jiné obětiny. Ozývají se zvuky gongů a štiplavý dým z pálených obětin zahaluje okolí. Po schodišti vedoucím k soše Buddhy proudí zástupy turistů i věřících, kteří si chtějí v obchůdku pod sochou koupit talisman pro štěstí.

Foto: Kateřina Francová

Doutnající obětiny pod obří sochou Buddhy

V odpoledních hodinách se poté všichni přesunou do městské části Kowloon, kudy vede trasa novoročního průvodu masek. Průvod vychází právě od oné hodinové věže na nábřeží, kde den předtím probíhal nácvik choreografie. Zde se také koná hlavní show přenášená televizními štáby.

Aby se ale člověk dostal na tribunu, musí si koupit vstupenku. Sledovat novoroční průvod masek procházející ulicemi staré čtvrti ale můžete zdarma. Stačí si jen s dostatečným předstihem stoupnout k zábranám u silnice a počkat si, až kolem začnou procházet masky.

Foto: Kateřina Francová

Průvod masek

Oficiální show začíná v osm hodin večer, ale již od šesté hodiny průvod masek prochází po vytyčené trase a rozdává malé dárečky. Masky jsou mnohdy propracované do detailu. Stejně tak i taneční choreografie jednotlivých skupin.

Slavný novoroční ohňostroj se koná druhý večer na nábřeží Victoria Harbour. Tuto událost si nechá ujít jen málokdo, a tak se již několik hodin před ohňostrojem ulice kolem nábřeží, stejně jako vyhlídková místa, zaplní čekajícími lidmi, kteří posedávají na zemi třeba na krabicích nebo musí dlouhé hodiny stát a snaží se, aby je nikdo z výhodné pozice nevyšoupl.

Je to dlouhé čekání a každý se snaží zaujmout místo v první linii. Ti bohatší si najmou jachtu a z její paluby poté celé divadlo pozorují a připíjejí si šampaňským.

Foto: Kateřina Francová

Ohňostroj je někdy kvůli mlze špatně vidět.

V osm hodin večer se ozvou první salvy a oblohu nad městem rozzáří barevný ohňostroj. Pokud ovšem zrovna není Hongkong zahalený v mlze, která v zimních měsících na město často sedá. To pak mají všichni ti, co se na tuto událost dlouho těšili, smůlu. Pečlivě připravený ohňostroj zmizí v mlze, která při každém výbuchu zrůžoví a tisíce lidí pak odcházejí domů zklamaní.

Počítejte s davy

Jednou z akcí, která je v Hongkongu součástí tradice oslav čínského nového roku, jsou koňské dostihy. Třetí den po poledni se dostihové stadiony zaplní lidmi, kteří pokoušejí štěstěnu sázením na oblíbeného koně. Je to velká společenská událost, doprovázená úvodní ceremonií s tradičním dračím tancem a pořadatelé se na ni snaží nalákat i zahraniční návštěvníky tím, že je nechávají na stadion vstoupit zdarma, a ještě je něčím malým obdarují.

Foto: Kateřina Francová

Novoroční koňské dostihy jsou velkou společenskou událostí.

Pokud se do Hongkongu vydáte, abyste si užili atmosféru oslav čínského nového roku, měli byste se především obrnit trpělivostí a vše si naplánovat. Jelikož má velká část čínské populace v tuto dobu dovolenou, zaplní se již tak oblíbená turistická místa, jako je třeba vyhlídka na Victoria Peak nebo „hvězdná promenáda” s otisky dlaní asijských celebrit hordami lidí. A dlouhé fronty se táhnou i na autobusových zastávkách.

Na druhou stranu, s tím musí počítat každý, kdo se do Hongkongu vydá i mimo svátky. Přece jen je to jedno z nejhustěji osídlených měst na planetě.

Reklama

Výběr článků

Načítám