Hlavní obsah

Na Mölltálském ledovci se lyžuje až do května

Novinky, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjemný ledovcový skiareál na Mölltalu v rakouských Korutanech nabízí pestrou skladbu sjezdovek všech obtížností, pětikilometrový sjezd a rozlehlé terény na freeride. A pokud půjde vše podle plánu, lyžovat se na něm má až do května.

Foto: Roman Zvarič

Ledovec nabízí sjezdovky všech obtížností.

Článek

Sympatický lyžařský resort leží vzdušnou čarou asi 15 kilometrů jihozápadně od Bad Gasteinu. Kompaktnímu středisku, ze kterého se otevírají výhledy na plejádu alpských vrcholů včetně Grossglockneru, dominují široké přehledné sjezdovky převážně bez terénních nerovností o celkové délce 24 kilometrů. Stejně přehledný je i samotný skiareál, kde se každý velice rychle a snadno zorientuje.

Ledovcová zubatka

Z údolí jezdí zubatka Gletscher Express, která rychlostí 12 metrů za sekundu doslova proletí pětikilometrovou trasu (s kilometrovým převýšením) tunelem, a za pár minut vás vysadí ve světě věčného ledu a sněhu ve výšce 2234 metrů. Dále pokračuje kabinková lanovka Goldelbahn, přičemž komplex její horní stanice s restaurací Eissee je srdcem celého Mölltalu.

Zimní pohádka pod Dachsteinem není jen pro lyžaře

Cestování

Za ním se tyčí široký a plochý ledovcový svah pod vrcholem Schareck, který obsluhuje dvojice lanovek. Pod nimi se kroutí ostrá černá sjezdovka č. 4 o délce 1500 metrů, vedle ní ze svahu vede exkluzivní červená magistrála č. 1 a dvojice modrých tréninkových tratí. Na opačné straně od lanovek je ideální terén pro vyznavače freeride.

Foto: Roman Zvarič

Celkově nabízí skiareál 24 kilometrů sjezdovek.

Foto: Roman Zvarič

V blízkosti sjezdovek najdete i běžecké stopy.

Od spodní stanice lanovek na Schareck — a také od restaurace Eissee — vede čtveřice sjezdovek (červená, černá a dvě modré) k vodní nádrži Hochmurtenspeicher. V těchto místech je nástupní stanice čtyřsedačky Alteck šplhající do protějšího svahu, z něhož se spouští další dvě červené a jedná černá.

K horní stanici ledovcové zubatky, kolem které se vine několik kratších sjezdovek, pak míří červenomodrá dálnice č. 9 s několika ostřejšími úseky. Pokud se na tuto trať napojíte poté, co jste vystartovali ze Scharecku a dále budete pokračovat po červené č. 12, pak si užijete v úvodu zmíněný pětikilometrový nonstop sjezd.

V údolí na běžky

Lyžařská sezona na Mölltalu končí až 10. května, tedy pokud půjde vše podle plánu. Pak bude do 26. června zavřeno kvůli nezbytné údržbě lanovek. Přes léto probíhá omezený provoz, kdy se lyžuje na ledovcovém svahu pod Schareckem a okolní kopce slouží spíš pro túry. Příští sezona začíná v září, kdy na Mölltal zamíří k prvním tréninkům řada reprezentačních lyžařských týmů včetně domácího rakouského a nastanou zde žně pro lovce autogramů.

V blízkosti ledovce jsou také dva pěkné běžkařské okruhy. Jeden se vine úzkým údolíčkem přímo pod zmíněným lyžařským areálem Ankogel, druhý vede z Mallnitzu na západ Taurským údolím podél říčky Mallnitzbach. Tady stopa začíná v těsné blízkosti Návštěvnického centra Národního parku Vysoké Taury s nádhernou interaktivní expozicí, která přibližuje zdejší přírodu i historii tohoto kraje — po zimní pauze znovu otvírá 20. dubna.

Foto: Roman Zvarič

Návštěvnické centru NP Vysoké Taury láká zajímavou expozicí o místní přírodě. Otevírá se ale až 20. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám