Hlavní obsah

Na minimotocyklech vyrazili Češi na nejvyšší horu Kavkazu

Právo, Aleš Fuksa

Pokořit vlastní výškový rekord v jízdě na motocyklu o kubatuře 50 cm3 se minulý týden vydal Jaroslav Holík se svou osmadvacetiletou dcerou Ilonou a šestadvacetiletým synem Janem. Ze Zlína si to zamířili na Elbrus, tedy nejvyšší horu Kavkazu a podle některých zeměpisců i Evropy.

Článek

"Bude to velmi náročné. Možná, že budeme rádi, když se dostaneme do výšky 4807 metrů nad mořem, což odpovídá špici alpského mohykána Mont Blancu. Teprve v této výšce to začne být pod Elbrusem husté. Po silnici se dostaneme do zhruba 2200 metrů do městečka Azau. Dál už budou jen horské chodníčky a kamenitý terén, od 3500 metrů očekáváme ledovec," uvedl čtyřiapadesátiletý majitel firmy JH Pento vyrábějící motocykly Jaroslav Holík.

Nejraději by na motocyklech vlastní výroby vystoupali až na samotný vrchol do výšky 5642 metrů nad mořem.

V každém případě si vybrali horu, při které, pokud nebudou problémy, překonají svůj dosavadní rekord z minulého roku. Tehdy se při výjezdu na alpský vrchol Ortles dostali do výšky 3145 metrů.

Historie expedic minimotocyklů JH Pento:
1999Cesta kolem republiky (1200 km)
2000Zlín-hranice Slovenska s Ukrajinou-západní hranice ČR s Německem (2063 km)
2001Grossglocknerstrasse s výjezdem na horu Edelweisspitze (2571 m*)
2003Alpy, průsmyk Stilfserjoch (2820 m*)
2004Rusko, přejetí polárního kruhu (6314 km)
2005Sicílie, výjezd úbočí vulkánu Etna
2006Alpy, dámská jízda na průsmyk Stilfserjoch, překonání výškového rekordu (3145 m*)
* Výškový rekord

Na Elbrus nyní nebudou vyjíždět sami. Domluveni jsou s redaktorem ruského motoristického časopisu Ivanem Ksenofontovem, který se pokoušel na motocyklu silnější kubatury zdolat vrchol již v roce 2003. Podařilo se mu však vyjet pouze na nižší ze dvou vrcholů Elbrusu. Cesta tehdy trvala devatenáct dní. Zlínští dobrodruzi ji chtějí zvládnout za týden. "Hodně bude záležet na počasí," poznamenal Holík.

Ještě před samotným zdoláním vrcholu je však při expedici nazvané Hamé Elbrus - na motorce až na vrchol čeká náročná dva tisíce sedm set kilometrů dlouhá cesta, na kterou se kromě tří minimotocyklů vydává i doprovodné vozidlo s dalšími dvěma jezdci. "Po celou dobu pojedeme na dvou motorkách, třetí si necháváme jako záložní pod vrchol. Počítám, že jeho zdolání nám potrvá asi týden. Hodně bude záležet na počasí," konstatoval Holík.

Údaje o typu motocyklu JH Pento

Objem válců 50 cm3. Jde o variabilní stroj, který je možné během deseti minut upravit z klasického cestovního skútru na enduro. Jednou z úprav je zvýšení světlé výšky přemontováním výfuku, který může být vedený pod sedákem. Světlá výška se tak změní ze 17 na 24 cm. Sedák si navíc motocyklista může posunout blíže ke středu stroje do nižší polohy, aby měl možnost na náročném terénu držet rovnováhu pomocí nohou.

Posádka plánuje návrat do Zlína nejpozději do 16. srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám