Hlavní obsah

Na Kypru lze v květnu slavit nebo se věnovat aktivní turistice

Novinky, Karolina Zarzycká
Kypr

Kypr - ostrov lásky - se pyšní různorodou krajinou, od dramaticky vyhlížejících hor porostlých borovicemi, členitých údolí a vinnou révou obrostlých úpatí až po úrodné roviny. Je zde prostor pro aktivní turisty, kteří se zde můžou vyřádit v mnoha sportovních odvětvích, ale i pro milovníky oslav.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Rozeklané vápencové skály v Avakas gorge jsou vítaným cílem aktivních návštěvníků Kypru. Skýtají stín, množství zeleně, zvířeny i líně plynoucí potok.

Článek

Existuje zde rozvinutá síť stezek pro pěší turistiku i cykloturistiku. Náruživí turisté mohou zvládnout část nebo celou evropskou stezku E4 (Pan European E4 Trail), která celý ostrov protíná.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Rozeklané skály v Avakas gorge

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Na Kypru žije mnoho druhů ptáků, některé jsou endemity: orebice kyperská, pěnice kyperská. Dále zde sídlí ledňáčci, vlaštovky, vrabci a holubi. Mnoho druhů se na Kypru zdrží při stěhování z Evropy do jižních krajů.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Rozeklané vápencové skály v Avakas gorge jsou vítaným cílem aktivních návštěvníků Kypru. Skýtají stín, množství zeleně, zvířeny i líně plynoucí potok.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Kýčovitý obraz západu slunce nad kyperským západním pobřežím u města Pafos

Vodní sporty

Ve všech střediscích je k dispozici široká nabídka možností vyžití v podobě nabídky vodních sportů, jako jsou windsurfing, vodní lyžování, šlapadla či létání na závěsném padáku nad vodou za motorovým člunem.

Na Kypru lze při potápění na mořském dně nalézt starožitné poklady, kyperská vláda vydala přísný zákaz manipulace s nalezenými starožitnostmi.

Potápění

Na Kypru mají tradici i školy potápění (Ayia Napa, Larnaka, Limasol, Pafos, Polis). Vyznavači tohoto sportu i začátečníci se vyřádí zejména v oblasti západního pobřeží mezi Pafosem a Polisem. Pod vodou lze nalézt poklady, ale na ostrově platí přísný zákaz manipulace s nalezenými cennostmi.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Přehrada Diarios je jednou z celkových 107 na ostrově, ovšem potok, jenž do ní vtéká, je jeden z pěti. Na ostrově bývá takové sucho, že se někdy musí pouštět voda obden, před dvěma lety se dokonce voda vozila na krétu v tankerech z Řecka.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Většina potoků v sezóně vysychá, ideální pro návštěvu Kypru je tedy jaro a podzim.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

I tyto starodávné džípy si je možno půjčit v půjčovně. S průvodcem stojí 60 eur/den/osobu, což není nejlevnější. Na snímku je neekologický průjezd potoka s fotícími turisty z oken.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Stařenky s výšivkami ve vsi Omodos

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Na farmě Anorkaitiko se vyrábějí produkty z ovčího a kozího mléka, jako je například typická kyperská pochoutka - sýr halloumi.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Typická kyperská architektura. Na ni narazíte při každém výletě do odlehlejších koutů Kypru.

Rybaření

Na Kypru je kupodivu dovoleno amatérské rybaření bez prutu a lodi, ale pokud mají návštěvníci ostrova zájem, mohou si vyjet i na otevřené moře. Společnosti pořádající výpravy na moře se nacházejí v rybářských přístavištích v Pafosu, Agiu Georgios, Latchi/Polisu a Pomosu (západní a severozápadní pobřeží).

Dále se na moře dá vyrazit z Pissouri, Melounty a limasolského přístavu (jih ostrova).

Cykloturistika

Je výhodné vyjet si jak po pobřeží, tak i na předhůří Troodosu. Vytrénovaní cyklisté si mohou projet Kypr celý. Doporučované jsou trasy v okolí Polisu (poloostrov Akamas s krásnou přírodou a opuštěnými plážemi) a kdekoliv na předhůří Troodosu, kde je zvlněná krajina plná vinic s výhledem na hory na jedné a mořské pobřeží na druhé straně.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Stezky jsou označeny mapami, naučnými tabulkami i turistickými značkami.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Kamenný Benátský most postavený ještě ve středověku

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Na Kypru se nachází stovky planých rostlin, z nichž je mnoho endemitů - druhů vyskytujích se jen zde na ostrově.

Pěší turistika - dálková stezka E4

Kypr se zapojil do rozšíření celoevropské sítě dálkových značených tras pro turisty. Napříč ostrovem vede Evropská dálková stezka E4, která začíná na letišti v Larnace a končí na letišti v Pafosu. Mezitím se však snaží postihnout většinu krás a pamětihodností řecké části ostrova a jeho přírody, takže se z Larnaky stáčí na východ k pobřeží Ayia Napy až k mysu Greco. Poté se trochu jinou cestou vychýlí zpět na západ a přes různé vesničky, vinice a kláštery se dostává až na předhůří a samotný hřeben pohoří Troodos.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Afroditina lázeň se nachází u města Pafos. Zde se bohyně lásky Afrodité koupala se svým nejoblíbenějším milencem Adonisem.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Borovice a cypřiš se nacházejí v hornatých částech Kypru. Lze se sem dostat po pohodlných, turistickými značkami lemovaných cestách.

Z něj sestupuje na severozápadní cíp směrem k Polisu a polostrovu Akamas a nejdříve podél nádherného pobřeží a poté vinařskými oblastmi míří na jihozápad směr Pafos, kde na letišti končí.

Vinné stezky

Dle archeologických nálezů se prokázalo, že se víno na Kypru pěstovalo již přibližně 3500 let př. n. l. Kypřané jsou na tuto tradici patřičně hrdí a snaží se předvést své bohatství návštěvníkům ostrova v celé své kráse.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Kolem se dá pohodlně dostat na samé vrcholky hor, z nichž je překrásný výhled na moře a písčité pláže.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Na vršcích se nacházejí strážní domky, ve kterých sedí hlídači akontrolují, zda se někde v krajině nerozhořel oheň.

Připravena je pro ně síť vinných stezek v mimořádně úrodné oblasti Pafosu, Limasolu či předhůří Troodosu, kde se při toulkách vinicemi, vinnými sklepy či romanticky zapadlými vesnicemi mohou setkat s nádhernými vyhlídkami, ale i srdečnými původními obyvatel.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Výlety po kyperských turistických stezkách jsou různé náročnosti, většinu zvládnou i penzisté, ovšem některé například nejsou vhodné pro malé děti.

Na toulkách vinnými stezkami každý pozná, že kyperské víno není jen Commandaria, resp. nejznámější odrůdy Xynisteri či Mavro, ale může srovnat i místní Chardonnay, Cabernet Sauvignon nebo Shiraz.

V květnu se na Kypru slaví

V týdnu od 21.-26. května se na ostrově slaví svátek Kataklysmos, jenž se shoduje s antickým svátkem letnic či křesťanskými svatodušními svátky. Podle historických pramenů se Kataklysmos – v řečtině toto slovo znamená potopa - váže k biblické potopě, v níž se zachránil praotec Noe.

Svátek Kataklysmos

Druhá verze hovoří o dnu zrození Afrodity či znovuzrození jejího milence Adónise. Ať tak, či tak, Kataklysmos je svátem radosti, pouličních představení a jarmarečních stánků, prezentujících tradiční řemesla -  košíkářství, tkaní, hrnčířství -  i ta méně obvyklá - výrobu rybářských návnad, výrobu kapesních nožíků či vyřezávání ovčáckých píšťal.

Nesmí chybět hudba a tanec, ale především aktivity spojené s vodou. Ve všech pobřežních městech vyplouvají na moře ozdobené čluny a lodě a oblíbenou zábavou je dobrovolně nedobrovolná koupel, která má  očistnou moc. Na programu budou ohňostroje, soutěže  ve zpěvu i tanci, ale i v milostné poezii, plachtění i plavání.

Oslava růží

Ve vesničce Agros se koná v polovině května tradiční slavnost růží, na jejímž programu jsou výstavy, hudební a taneční vystoupení, ale návštěvníkům se nabízí i zkušenost se sběrem růží s destilací okvětních plátků.

Anthestiria neboli Květinová slavnost je oslavou příchodu jara v Pafosu. Koná se poslední květnovou neděli a její kořeny sahají až do antického Řecka. Alegorické vozy a průvod zaplní večer celé město.

Užitečné kontakty - Kypr

Všeobecné informace pro turisty: www.visitcyprus.com

Tipy na výlety, půjčovny náčiní, ubytování: www.cypriana.cz

Architektonické a kulturní památky: www.mcw.gov.cy/da

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám