Hlavní obsah

Na Kubu přijely loni rekordní čtyři milióny zahraničních turistů

Na Kubu přijely loni rekordní čtyři milióny zahraničních turistů. Informovalo o tom v neděli kubánské ministerstvo pro cestovní ruch s tím, že realita předčila jeho očekávání. V roce 2016 tak navštívilo tento karibský ostrov o půl miliónu zahraničních turistů více než v roce předchozím.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Už v roce 2015 uváděla kubánská statistika rekord v cestovním ruchu, když zaznamenala 3,5 miliónu zahraničních turistů. Nejvíce jich přijelo na Kubu loni ze Severní Ameriky, respektive ze Spojených států, a z Evropy.

Kubánské ministerstvo ve zprávě rovněž uvedlo, že má v plánu do roku 2030 výstavbu 108 000 nových ubytovacích místností, přičemž na 30 000 z nich počítá s účastí zahraničního kapitálu.

Podle dřívějších údajů kubánského statistického úřadu činily v loňském prvním pololetí příjmy z cestovního ruchu přes 1,2 miliardy amerických dolarů (asi 30 miliard korun). To představuje nárůst 15 procent oproti stejnému období v roce 2015.

Napomohlo uvolnění atmosféry

Turistický boom souvisí s uvolňováním vztahů Havany a Washingtonu. Kuba a Spojené státy totiž v červenci 2015 po více než půlstoletí obnovily diplomatické styky. Pro americké investice na Kubě sice stále platí hospodářské embargo zavedené začátkem 60. let, prezident Barack Obama ale v posledním roce využíval svých pravomocí k uvolňování obchodních aktivit, které embargo výslovně nezakazuje. Embargo může zrušit pouze Kongres.

Loni začalo mimo jiné mezi Spojenými státy a Kubou fungovat pravidelné letecké spojení či pravidelná lodní doprava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám