Hlavní obsah

Na krkonošské hřebeny jen pěšky, lanovky stojí

Lanovky v Krkonoších se kvůli pravidelné údržbě před zimní sezónou zastavily. Turisté, kteří se budou chtít dostat na hřebeny hor, musejí jít pěšky. Od pondělka je mimo provoz i kabinová lanovka na nejvyšší českou horu Sněžku. Na Sněžce bylo ráno slunečno a teplota se pohybovala kolem 12 stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Turisté nyní několik týdnů nebudou moci v Krkonoších využívat lanovky kvůli pravidelně údržbě. Ilustrační foto

Článek

Kabinová lanovka na Sněžku má odstávku naplánovanou do 4. prosince, ale v provozu bude o víkendech a 16. a 17. listopadu. Do plného provozu v zimní sezóně se lanovka rozjede v sobotu 5. prosince.

Při pravidelné údržbě se na lanovce dělají hlavně kontroly pohonů, stanic, tratě, promazávají se kladkové baterie. Lanovku čekají i brzdné zkoušky se zatížením. „Náročnějším úkonem bude při nynější podzimní údržbě zkrácení lana na prvním úseku,“ řekl náčelník lanovky Jiří Martinec.

Od pondělí je, s výjimkou víkendů a svátku 17. listopadu, mimo provoz i kabinová lanovka Černohorský expres z Janských Lázní na Černou horu. Opět se lanovka na Černou horu rozjede 28. listopadu.

Pravidelnou podzimní údržbu aktuálně absolvuje také čtyřsedačková lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín. I ta však pojede v listopadu o víkendech a ve státní svátek.

Se zahájením zimní sezóny opět v provozu

Podzimní provoz v neděli ukončila lanovka z Pece pod Sněžkou na Hnědý vrch. Znovu bude lanovka uvedena do provozu se zahájením zimní sezony.

Celý listopad bude kvůli údržbě mimo provoz i lanovka z Velké Úpy na Portášky. Až se zahájením zimní sezóny se opět rozjedou lanovky z Harrachova na Čertovu horu a z Herlíkovic na Žalý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám