Hlavní obsah

Na kole přes alpské hory a doly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že rakouské Salcbursko připravuje pro cyklisty skutečně světové podmínky, se ukázalo naposledy loni při cyklistickém mistrovství světa. Ale nejen profesionálové jsou v Salcbursku hýčkáni. Nabízejí tu šest tisíc kilometrů cyklistických stezek.

Foto: Archiv, Právo
Článek

Pro návštěvníky je tam připraveno na šest tisíc kilometrů cyklostezek a tras. Některé se hodí pro nedělní rodinný výlet, strmé sjezdy pro extrémní sporty, nebo trasy pro vícedenní cesty pro náročnější rekreační cyklisty.

Cyklistické mistrovství světa 2006 bezpochyby bylo velkou sportovní událostí Salcburska. Poté, co mistrovství světa úspěšně skončilo, mohou nyní všichni - i ti, kteří disponují pouze "kancelářskou kondicí" - zcela individuálně vyzkoušet jízdu na kole ve stopách cyklistických profesionálů Salcburskou jezerní oblastí.

Od hranic festivalového města Salcburku vedou značené etapy mistrovství světa rekreační cyklisty k tamním malebným jezerům. Nově je k dispozici informační mapa Trumerských jezer a Wallersee, kde kromě pěkných pěších turistických tras jsou značeny i zajímavé cyklistické.

Dva závody v roce 2007

Po úspěšném mistrovství světa 2006 jsou v programu roku 2007 dvě "mistrovské" cyklistické události. V prvé řadě je to Eddy Merckx Classic 2007 - cyklistický maratón, který probíhá v duchu a lesku toho, podle koho je pojmenován - Eddyho Merckxe.

Peleton šesti set účastníků z celé Evropy odstartuje 23. září na 148 km dlouhou trasu s převýšením přes 2200 metrů, vedoucí Salcburským Voralpenlandem. Sportovním vrcholem jistě bude dobytí jednoho ze salcburských vrcholů - Gaisbergu.

:. Taurská cyklotrasa patří k nejoblíbenějším v Salcbursku. Zavede cyklisty k mnoha přírodním i historicky významným místům. Foto: Salzburgerland Tourism

Také druhý cyklistický závod se dostává do hlavních titulků zdejších sdělovacích prostředků. Od 20. do 22. září nastoupí okolo 120 členů cechu novinářů k závodu AIJC Journalisten Rad WM 2007. Podstatná část tohoto závodu vede po trase loňského mistrovství světa.

Na taurské trase

Tam, kde Krimmleské vodopády - nejvyšší vodopády ve střední Evropě - padají s hukotem do hloubky, je výchozí bod taurských cyklotras, které vedou Salcburskem v délce 270 kilometrů. Přes 90 procent trasy vede po cyklostezkách a po méně významných komunikacích s malým provozem. Denní etapy mají délku okolo 40 km a jsou vhodné pro celou rodinu, která trasu může zvládnout asi za týden.

K tomu ještě zbývá dostatek času na prohlídku mnoha pamětihodností, které jsou v blízkosti trasy - od národního parku Vysoké Taury přes divokou romantickou Lichtenštejnskou soutěsku a hrad Hohenwerfen, které leží v bezprostřední blízkosti Taurské cyklotrasy, až po nezapomenutelné zážitky, které pro návštěvníky připravuje Mozartovo město Salcburk, kde cyklotrasa končí.

A navíc, aby cyklista nemusel šlapat do pedálů zatížen zavazadly, nabízí mnoho společností jako zvláštní službu dopravu zavazadel do dalšího bodu trasy (7,50 eura/zavazadlo).

Po stopách Wolfganga Amadea

Mozartova cyklotrasa, určená i rodinám a rekreačním cyklistům dlouhá 450 kilometrů, vede místy, která se zapsala do života salcburského génia, hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta, až do Tyrolska a Bavorska. Trasa, jejíž převážná část vede po cyklostezkách a méně významných komunikacích, je z větší části rovinatá, jen místy vede pahorkatinou. Pouze mezi údolím řeky Inn a Salcburkem se vyskytují stoupání.

Cesta je značena typickou Mozartovou hlavou na tabulích. Výchozím bodem je Salcburk, kde se hudební talent narodil, žil a tvořil. Dále vede podél staré trasy ischlerské železnice do Mozartovy vesnice St. Gilgen a pak dále přes Salcburskou jezerní oblast.

Přes Laufen se turista dostane do bavorské části Mozartovy cyklotrasy. Zpátky v Rakousku se nacházejí další místa, spjatá s Mozartovým jménem - Waidring, Lofer a Bad Reichenhall. Poslední kilometry vede trasa cyklistu přes Berchtesgadensko zpět do výchozího bodu Mozartovy cyklostezky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám