Hlavní obsah

Na každoročních oslavách v kubánské vesnici prolévají rumem živé mrtvé

Novinky, Lucie Poštolková

Traktor táhne rakev s "nebožtíkem" a pozůstalými, zatímco vyhrává kapela, lidé tančí a „mrtvý“ muž se pravidelně zvedá, aby mohl zamávat hýřícím osobám. Nutí ostatní, aby mu nalévali dostatečnou míru místního rumu. Procesí lemuje jeho cestu skrz celé Santiago de las Vegas až ke hřbitovu.

Článek

Každý rok začátkem února naloží ve vesnici Santiago de las Vegas (19 kilometrů jižně od Havany) živého člověka do rakve a rituálně jej pohřbí. Jedná se o součást karnevalových oslav, při kterých každý rok začátkem února prochází městem fraškovité pohřební procesí.

Letošní obřad vedl Marcelo Rojelio Estrada, 84letý důchodce. Vysvětlil, že rituál je falešným pohřbem s folkovým charakterem. Hlavní postava, živý mrtvý, se jmenuje Pachencho.

„Lidově se tomu říkalo pohřební karneval, a když ho Manuel Tuberi začal provozovat, pojmenoval ho jako pohřeb Pachencha," vysvětlil Estrada.

Populární oslavy

Místní leštič bot, známý jako Blanco, hrával roli "mrtvého" Pachenchy celých 25 let, ale nedávno zemřel. Mnoho lidí si myslelo, že obřad kvůli jeho smrti skončí, ale nakonec za něj místní našli náhradu, 46letého Aguiara, který se zhostil své role letos poprvé.

Role truchlící vdovy se s grácií ujala Carmen Zamorová. "Uklidňuje mě, jak všichni okolo říkají: Tamhle jde vdova po Pachenchovi, podívejte, jak dobře se drží," popsala oslavy Zamorová.

Slavná tradice

Místní obyvatelé obnovili rituál pohřebního procesí před několika desetiletími, původně ale pochází už z poloviny 19. století, kdy lidé udržovali podobnou tradici při spojenectví boje za nezávislost. Pohřeb symbolizuje smrt koloniální nadvlády.

I když si někteří z města stěžují na to, že se jedná jen o večírek pro opilce, stejně se všichni další rok opět sejdou nad hrobem Pachenchy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám