Hlavní obsah

Na jednom z největších hřbitovů na světě leží milión lidí

Novinky, mšv

Na východní hranici New Yorku leží malý ostrov jménem Hart. Nebyl by asi ničím zvláštní, kdyby na něm nestál jeden z největších hřbitovů nejen ve Spojených státech amerických, ale i na světě. Pod jeho povrchem odpočívá přes milión lidí, většinou chudých natolik, že si nemohli dovolit zaplatit za lepší místo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jeden z největších hřbitovů USAVideo: The Hart Island Project/Joel Sternfeld, Melinda Hunt, Reuters

 
Článek

„Všichni mají jedno společné — zemřou v relativním zapomnění,“ tvrdí historik Lloyd Ultan. Spousta hrobů je totiž neidentifikovaných, bez epitafů či jmen těch, kteří v nich leží. Připočteme-li masové hroby, do kterých se zde pochovávalo hlavně při založení, dostaneme závratný počet lidí bez jakékoli zmínky či příběhu.

Na otázku ohledně etiky masových hrobů v moderní době, odpovídá Ultan: „Co je více etické, máte vyhodit mrtvého člověka do popelnice, nebo ho převézt sem na Hart? Samozřejmě s ostatky musíte naložit s respektem.“

Od roku 1980 zde ovšem funguje projekt, který se zaměřuje na identifikaci pochovaných, každý rok se to povede zhruba se čtyřiceti těly, která si příbuzní mohou vyzvednout a odvézt.

Na ostrově se pohřbívá už nějakých 150 let, poprvé krátce po skončení Americké občanské války. „Ročně pochováme zhruba tisíc rakví,“ říká Carleen McLaughlinová, vedoucí úřadu, který hřbitov spravuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám