Hlavní obsah

Na jeden skipas by se lyžaři měli dostat až do 19 českých skiareálů

Na jednu permanentku bude letos v zimě možné lyžovat v 19 tuzemských lyžařských areálech, mimo jiné ve Špindlerově Mlýně, SkiResortu Černá hora - Pec či na Klínovci. Počítá s tím projekt společného celosezonního skipasu Czech Skipass. Na internetových stránkách to uvedla Asociace horských středisek České republiky (AHS).

Foto: Profimedia.cz

Czech Skipass by měl aktivním lyžařům poskytnout komfortnější sportovní zážitek například bez čekání ve frontách u pokladny. Ilustrační foto

Článek

Cena skipasu pro dospělého činí 11 000 Kč, je tedy dražší než sezónní jízdné v jednotlivých areálech. Skipas bude platit celou sezónu 2014/15 na denní i večerní lyžování v 19 lyžařských střediscích, mimo večerní lyžování ve Skiareálu Špindlerův Mlýn. Lyžaři budou mít k dispozici celkem 156 kilometrů sjezdových tratí, 26 lanovek a 118 vleků, aniž by museli k pokladnám jednotlivých areálů.

Junioři ve věku 12 až 18 let a senioři za skipas zaplatí 9000 korun, dětská permanentka vyjde na 8000 Kč. Stránky projektu uvádějí, že pro malé děti do šesti let Czech Skipass není stanoven – platí pro ně tedy vždy tarifní podmínky příslušného skiareálu. K vystavení skipasu je nutná fotografie, v prodeji je od 1. listopadu.

Jednotlivé areály nabízejí sezónní jízdné levnější, například permanentka pro dospělého ve Špindlerově Mlýně stojí 9500 Kč, na Klínovci 8500 Kč a na šumavském Špičáku 6590 Kč, uvádějí na svých webech provozovatelé středisek.

Jednotná jízdenka pro 19 areálů poskytuje širší nabídku. „Lyžařům nabízí možnost lyžovat na jednu permanentku bez omezení v různých místech ČR a díky komplexnosti nabídky šetřit peníze," uvádí AHS.

Inspirace ze zahraničí

Pro srovnání, například Salzburg Super Ski Card stojí v hlavní sezóně 665 eur (18 500 Kč). Vyšší cenu však vyvažuje množství lyžařských areálů a sjezdovek.

„Salzburger Super Ski Card platná v rakouské zemi Salzburgerland, která má 7156 kilometrů čtverečních a je tedy 11x menší než ČR, zahrnuje 22 velkých skiareálů o celkových 2550 kilometrech sjezdovek včetně skoro celoročně otevřeného ledovce Kitzsteinhorn v Kaprunu. Tedy více než 16x rozsáhlejší lyžařská nabídka na podstatně menší ploše," uvedl mluvčí cestovní kanceláře Nev-Dama Jan Osúch.

Vedle Salzburger Super Ski Card existuje řada podobných produktů. Například Tirol Snow Card vyjde na 717 eur (20 000 Kč) a zahrnuje 86 skiresortů s 1133 lanovkami a 4000 kilometry sjezdovek včetně šesti ledovců.

V Česku jde letos o pilotní ročník projektu. „Chce našim klientům ukázat, že nejen v Alpách, ale i v ČR je možno vytvořit společnou jízdenku, která bude platit na velkém území. Skipas lze využít v mnoha skiareálech, které jsou tvořeny různými podnikatelskými subjekty a působí v různých pohořích naší republiky. Ukazuje tím otevřený a moderní přístup provozovatelů lyžařských středisek k veřejnosti a dává zákazníkům možnost poznat, že máme v ČR moderně vybavené skiareály," uvedla na webu asociace.

Czech Skipass platí vedle Špindlerova mlýna a Klínovce také v pěti areálech SkiResortu Černá hora – Pec, ve třech střediscích Skiaerálu Jizerky, dále v areálech Malá Úpa, Dolní Dvůr, na Lipně, Špičáku, a také v lyžařských resortech Kouty, Dolní Morava, Deštné, Kohútka a Monínec.

Cena za jednodenní skipasy se příliš nezmění

Obecně se letos ceny skipasů budou velmi podobat těm z minulé sezóny. Jak AHS oznámila na úterní tiskové konferenci, polovina středisek ponechá stejné ceny, až 14 procent chystá jejich snížení a celkem 36 procent areálů mírně podraží.

Průměrná plná cena jednodenního skipasu stoupne z 550 na 556 korun. Částka za dětský jednodenní skipas se zvedne z 376 na 387 korun.

Podle výkonného ředitele AHS Libora Knota se lyžaři mohou v nadcházející sezóně těšit na nové lanovky i rozšířené sjezdovky. Některé resorty, například Skiresort Černá hora, investovaly také do sněžných děl. Nabídnou tak lepší sněhové podmínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám