Hlavní obsah

Na Havaji zakážou některé opalovací krémy. Ničí korálové útesy

Novinky, mšv

Na Havaji zakážou prodej opalovacích krémů, které obsahují látky oxybenzon a ethylhexyl metoxycinamát. Ty jsou totiž toxické pro korálové útesy, na kterých podle výzkumníků ročně ulpí až 14 000 tun opalovacího krému. Zákaz ovšem nezabrání turistům, aby si kosmetiku se zmíněnými látkami sami přivezli, píše britský server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Zákaz by měl vejít v platnost roku 2021. Ilustrační foto

Článek

„Tohle je první krok, jak pomoci našim korálům a ochránit je před naprostým zmizením,“ uvedla havajská senátorka Donna Mercado Kimová, která s návrhem přišla.

„Korály zabíjí mnoho věcí, ale víme, že oxybenzon jim zcela zabraňuje v revitalizaci,“ uvedl vědec Craig Downs, který se problematikou zabývá. „Tohle je první opravdová šance, kterou korálové útesy mají na zotavení,“ dodal. Podle něj nebezpečné látky v kosmetice zabíjejí také ježovky nebo řasy, které jsou důležitou potravou pro mořské želvy. Z korálových útesů proto zcela mizí život.

Škodí i další faktory

Někteří kritici zákazu ale poukazují na to, že lidé by si mohli zcela přestat kupovat opalovací krémy v havajských obchodech, což by vedlo k nadměrnému vystavení slunečnímu záření, spálení kůže a zdravotním obtížím z toho plynoucím.

„Ano, prostředí musíme ochránit, je to naše priorita. Ale studie prokázaly, že významným nebezpečím pro korály jsou také globální oteplování, kontakt s lidmi a tak dále,“ uvedla Sharon Harová, která hlasovala proti zákazu.

Pokud zákaz definitivně projde, což záleží na guvernérově podpisu, začne platit od roku 2021. „S blednutím korálů máme už tolik problémů a v moři je už mnoho kontaminace. Některé opalovací krémy jsou pro mořský život zkrátka toxické,“ dodal vědec z Havajské univerzity Jüan-an Lu.

Kvůli ohrožení korálů dočasně uzavřou například i slavnou pláž Maya Bay v Thajsku. Množství lidí, a mimo jiné i složení některých opalovacích krémů, totiž poškozují i tamní podmořský život. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám