Hlavní obsah

Na dovolenou letos Češi létali nejvíce do Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho českých rodin si letos v létě zahraniční dovolenou kvůli nedostatku financí raději odpustilo. S cestovními kancelářemi odjelo podle statistik až o 15 procent méně lidí než loni. Tradičně nejoblíbenější destinací zůstalo Chorvatsko, letecky však vládlo Turecko. Alespoň to vyplývá z informací, které v úterý Právu poskytla cestovní kancelář TopFly.cz.

Foto: Profimedia.cz

Modrá laguna s pláží Belcekiz v Turecku

Článek

Ještě loni podle ní směřovala většina českých turistů v rámci leteckých zájezdů do Řecka, letos se i kvůli tamním nepokojům řada lidí raději rozhodla pro letoviska v jiných zemích.

„Ačkoliv jsem to s manželkou zvažoval, nakonec vyhrála Turecká riviéra. Situace v Řecku se mi zdála dost zmatená, i když mám tu zemi moc rád,“ potvrzuje upřednostnění Turecka například Šimon Jehlička z Prahy.

Češi se letos nechali ve větší míře zlákat také nabídkou leteckých zájezdů do Bulharska a Tuniska.

Turisté, kteří se vydali na dovolenou do Turecka, nejčastěji zvolili čtyřhvězdičkové hotely u pláže se službou all inclusive, v průměru tam strávili sedm dní. Pro čtyřčlennou rodinu cena zájezdu do Turecka vyšla v průměru na 30 tisíc korun, loni byl zhruba o dva až tři tisíce dražší.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Sidi Bou Said

Posun nastal i při sjednávání cestovního pojištění. Stále více lidí k němu využívá internetové srovnávače. Důvodem je nejen rychlost ale zejména nižší cena. „Cestovní pojištění do Turecka pořídíte pro čtyřčlennou rodinu na týden za 200 Kč. Což je až o 80% levnější než sjednání jakýmkoli jiným způsobem“ řekl Zdeněk Novák, produktový manažer Sfinance.cz. Porovnání zde.

Češi za letní zájezdy utratili 30 miliard

Za zhruba 2,3 miliónu zájezdů do ciziny utratili Češi v letošní letní sezóně již asi 30 miliard korun, uvedla TopFly.cz.

Cena sezónních zájezdů ve srovnání s uplynulým rokem podle CK klesla. I proto, že většina cestovatelů využila nabídek first minute nebo last minute. Na průměrné dovolené utratil člověk 11 800 korun, což je asi o 400 korun méně než loni. U nejlevnějších cestovních kanceláří se ale cena pohybovala i kolem pěti tisíc korun na hlavu.

Třetina lidí nakupuje online

Před létem a v jeho průběhu si Češi vybírali z nabídek cestovek spíše až na poslední chvíli. Podle expertů šlo až o 70 procent prodaných zájezdů. Podle CK Fischer je jednoznačným hitem letošní last momentové sezóny Řecko. Každým rokem rovněž přibývá lidí, kteří si kupují dovolenou přes internet, letos to podle TopFly.cz bylo až 35 procent.

„Podle našich statistik uživatelé srovnávače Sdovolená.cz nejvíce hledali zájezdy do destinací Řecko, Chorvatsko a Turecko,“ řekl Petr Čermák, manažer serveru Sdovolená.cz.

Jak v úterý upozornila ČTK, v nadcházející zimní sezóně zamíří přímé charterové lety z Prahy do deseti exotických destinací, přičemž novinkou bude Jamajka.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur loni vycestovalo do exotických zemí přes 140 000 českých turistů, z toho služeb cestovní kanceláře využilo asi 60 tisíc.

Reklama

Související témata:
Poreč

Související články

Výběr článků

Načítám