Hlavní obsah

Na děčínském zámku otevřeli opravený gloriet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gloriet, tedy otevřená vznosná zahradní stavba v Růžové zahradě děčínského zámku, prošel rozsáhlou rekonstrukcí. Návštěvníci ho mohou obdivovat znovu po roce a půl. Památka, kterou si prohlédne 25 tisíc lidí ročně, patří mezi vrcholné stavby raného baroka.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

V Růžové zahradě děčínského zámku otevřeli po rekonstrukci barokní gloriet.

Článek

Restaurátorské práce začaly loni na jaře, město jako vlastníka zámku přijdou na téměř 13,5 milionu korun. Pomohlo i ministerstvo kultury, 1,6 milionu korun činí dotace z jeho Programu záchrany architektonického dědictví.

Do nově zrekonstruovaných prostor pozvala návštěvníky i místní ředitelka zámku Miroslava Poskočilová.

Na jihu Čech přibývají památky i rezervace

Cestování

„Opravou prošla nejenom dvoupatrová stavba s vrcholovou nástavbou a část sochařské výzdoby, ale i spodní parter s balustrádou, kam se vrátily květinové záhony. Gloriet je nově nasvětlený a vyniká při pohledu i z Křížové ulice. Celá stavba tak zpět získala svou vznosnost, monumentálnost a barokní krásu a řadí se mezi vrcholné stavby raně barokní tvorby u nás,“ řekla Poskočilová.

Našli historické moždíře

Návrat významné historické části Děčína k běžnému užívání ocenil primátor města Jiří Anděl (ANO). „Neexistuje snad nikdo, kdo měl v Děčíně svatbu, aby se tady nevyfotil. Neexistuje jediná publikace o Děčíně, která by opomněla gloriet,“ připomněl význam stavby pro město Anděl.

Při rekonstrukci byly nalezeny v grotě pod glorietem dva historické moždíře, které pravděpodobně pocházejí z 18. století a ve své době se používaly ke slavnostním odpalováním salv.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Rekonstrukcí prošla také grota.

Sladěnou zahradní kompozici založil v 70. letech 17. století hrabě Maxmilián Thun podle italských vzorů a dodnes je tato zahrada jedním z nejkrásnějších míst děčínského zámku.

„Růžovou zahradu navštíví ročně kolem 25 tisíc lidí. Letos jsme nově návštěvníkům zpestřili zahrady adopcí růží tak, aby měli důvod k nám častěji zavítat, nebo jen někoho blízkého obdarovat nevšedním dárkem. Pro novou sezonu bychom rádi nabízeli ještě o něco více nevšedních zážitků na zámku, jako může být romantický večer pod glorietem s večeří a obsluhou v kostýmu nebo příležitost pro zasnoubení pod glorietem,“ doplnila Poskočilová.

Hrad Veveří se chlubí novou trasou

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám