Hlavní obsah

Na českých horách lyžovaly tisíce lidí, zprávy o kalamitách je neodradily

Mírné počasí, teploty okolo nuly a upravené sjezdovky nalákaly o víkendu do českých hor davy lyžařů. Neodradila je ani horší situace na silnicích, které byly zvlášť ve vyšších polohách hůře sjízdné. Vlekaři si pochvalují především sobotní návštěvnost, v neděli totiž leckde skrápěl svahy déšť.

Článek

V lyžařských střediscích v Krkonoších a Orlických horách byl podle provozovatelů areálů víkend z hlediska návštěvnosti průměrný. Špindlerův Mlýn navštívilo asi 12 000 lidí, areál v Deštné 3000 a Rokytnici nad Jizerou asi 2500 lyžařů.

Průměrný byl víkend i pro areál v krkonošském Harrachově či lyžařské středisko na Ještědu v Jizerských horách. V sobotu zde lyžovalo asi 1500 lidí, v neděli asi tisíc. Podle provozovatelů zde byly sněhové podmínky výborné a díky mixu přírodního a umělého sněhu byly sjezdovky upravené i přes teplejší počasí.

Lyžařská centra v Ústeckém kraji mají za sebou solidní návštěvnost v sobotu, v neděli zřejmě lyžaře odradil déšť. Například v areálu v Českém Jiřetíně na Mostecku ráno pršelo, brzy ale začalo znovu sněžit. Podobné to bylo i v Telnici na Ústecku. Málo lidí v neděli přijelo i do střediska Bouřňák u Teplic.

V některých areálech odradil lyžaře nedělní déšť

Jeden z nejlepších víkendů sezóny, pokud jde o návštěvnost, mají za sebou naopak areály v jižních Čechách. Na upravené sjezdovky s čerstvým prašanem se vydaly tisíce lyžařů, další rekreační sportovci brázdili desítky kilometrů běžeckých tras v okolí areálů na běžkách. Na lipenském jezeru si bruslaři mohli vybrat ze dvou upravených okruhů. Jen do Skiareálu Lipno dorazilo denně přes 3000 lyžařů.

Lyžaři o víkendu zaplnili i areály ve Zlínském kraji. Návštěvnost byla vysoká zejména v sobotu, kdy panovaly ideální podmínky. V neděli vyrazilo na lyže o něco méně lidí, v regionu totiž začalo na horách opět sněžit. Lidé se do areálů o víkendu bez problémů dostali, přestože v druhé polovině týdne na Vsetínsku napadla velká spousta sněhu, která způsobila problémy v dopravě. Kdo nechtěl cestovat do hor, mohl využít lyžařský svah nedaleko centra Zlína, kde leží na sjezdovce 130 centimetrů sněhu.

Výborné podmínky nabídly i lyžařské areály na západě Čech, které navštívilo několik tisíc lyžařů. Větší nápor na Šumavě a v Krušných horách souvisel s tím, že v některých regionech mají školáci jarní prázdniny. Zájem o lyžování tedy nepoleví ani ve všední dny. Například na šumavském Špičáku leží až 160 centimetrů sněhu, ještě o něco lépe na tom je krušnohorský Klínovec.

V Jeseníkách bylo plno

Plno bylo i na sjezdovkách v Jeseníkách. Některá střediska měla podle aktuálního počasí velkou návštěvnost v sobotu, jiná hlásila zaplněné sjezdovky v neděli. Velkou návštěvnost, zejména v sobotu, zaznamenali v Branné. Naopak více lyžařů vyrazilo oproti sobotě v neděli na sjezdovky v Koutech nad Desnou. V Jeseníkách trvá čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí.

Vysoké víkendové návštěvy si pochvalují i vlekaři v Beskydech. Sněhu je dostatek a v provozu jsou všechny sjezdovky.

Nedělní déšť negativně ovlivnil víkendovou návštěvnost středočeských areálů. V provozu byla všechna střediska a se sobotní návštěvností byli jejich provozovatelé spokojeni. Největší areál v kraji Monínec v sobotu navštívilo asi tisíc lidí, v neděli polovina. Na sjezdovce leží kolem metru mokrého sněhu. Lyžaři vyrazili také na příbramský Padák, v sobotu ho navštívilo asi 2000 lidí. I zde byl ale sníh těžký a mokrý.

Vlekaři si stěžovali také na Vysočině. Ani upravené sjezdovky s ideálními podmínkami prý lyžaře nepřilákaly. Lyžovalo jich zde jen několik stovek. Podle provozovatelů lidé v polovině února už jezdí lyžovat spíš do hor. Přesto byly v kraji o víkendu v provozu skoro dvě desítky areálů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám