Hlavní obsah

Na Aljašce ožívají ledové sochy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aljaška hostí osmnáctým rokem jednu z největších soutěží věnovaných ledovému umění. Šampionát ve Fairbanksu je atrakcí, která tradičně přiláká přes 70 týmů z celého světa. Letos se soutěž koná od 26. února do 23. března. The World Ice Art Championship je mezinárodní soutěž ve vytváření ledových soch.

Článek

Soutěž je každoročně pořádána ve Fairbanks na Aljašce a je sponzorovaná neziskovou organizací Ice Alaska, která byla založena vroce 1990. Tato událost se koná ve Fairbanksu již od roku 1988, kdy byla obnovena tradice ze zimního karnevalu z 30. let.

V roce 1996 byl Fairbanks prohlášen státem Aljaška za hlavní ledové město světa. Ledový šampionát se těší velké mediální pozornosti. V ČR o něm informuje magazín VIPmag, dozvědět se o něm můžete i z kanálů jako jsou například CNN, Discovery, NBC a další.

Jeden z nejkrásnějších výtvorů loňského šampionátu.

Od roku 1988 se na soutěžním klání podílelo mnoho sochařů z více než 30 zemí, včetně Francie, Ruska, Číny, Švédska, Maroka, Malajsie, Anglie, Austrálie, Japonska, Mexika a Finska. Každého ročníku se účastní tradičně kolem 100 sochařů. Uvádí to server šampionátu icealaska.com.

Bezpečnost na prvním místě

Soutěže se může zúčastnit v podstatě kdokoli jak profesionálové, tak amatéři a dokonce i děti za doprovodu rodičů. Šampionát má různé kategorie, ale pro všechny platí, že týmy tvoří jeden až dva sochaři a jediné tvrdé pravidlo zní "Bezpečnost je na prvním místě!". Soutěžící pod 16 let musí mít souhlas rodičů a musí být během práce doprovázeni někým dospělým.

Brána v čínském stylu se dočkala také mnoha ocenění.

Dojem z každého hotového sochařského díla nakonec umocňuje barevné osvětlení. Návštěvníci soutěžní výstavy se tak ocitnou v barevném pohádkovém světě, který připomíná ledové království začarované polární nocí.

Odkud je "Arktický diamant"?

Během jednoho roku vytěží společost Ice Alaska přes 4,1 miliónu liber ledu z jezera O´Grady, uměle vytvořeného jezera poblíž místa konání soutěže. Fairbankský neobyčejně čirý a silný led vyhrál název "Arktický diamant" a je oblíbeným materiálem pro ledové sochaře. Led je posílán i do vzdálených krajů jako jsou Bahamy a Izrael.

Reklama

Výběr článků

Načítám