Hlavní obsah

Mužům vstup zakázán. Ve Finsku otevírají ostrov pouze pro ženy

Novinky, mšv

Na první pohled vypadá SuperShe Island jako další z míst, kam lze utéct před civilizací. Nabízí relaxační programy čítající společná cvičení jógy, meditaci, wellness a další. Od ostatních podobných resortů se však zařízení, které vyrostlo na finském ostrůvku, liší. Muži sem mají totiž vstup zakázán, informoval Independent.

Foto: SuperShe Island (3x)

Ostrov leží necelou hodinu a půl od Helsinek.

Článek

„Od nepaměti se ženy sdružovaly, aby si popovídaly, najedly se nebo se účastnily aktivit, které očistí jejich tělo i duši,“ tvrdí zakladatelka iniciativy SuperShe Kristina Rothová. „Já jim nabízím exotické místo, kde všechny tyto činnosti mohou dělat. Je to taková esence holčičích srazů, akorát jsem vyměnila víno za saunu,“ dodává.

V jedné chvíli ostrovní rezort pojme 10 žen.

Bývalá vysoce postavená manažerka poradenské společnosti se rozhodla iniciativu spustit, aby vytvořila ryze dámskou alternativu exkluzivních pánských klubů. Část osazenstva vybrala sama, některé do spolku nominovaly již existující členky. Dosud mohly navštívit už několik dámských rezortů na Havaji nebo souostroví Turks a Caicos, ale úplně samostatný ostrov je dalším krokem.

Není zaměřen proti mužům

„Tohle božské hnutí bylo ve vzduchu,“ popisuje Rothová vlnu feminismu, jež se vzedmula v loňském roce a vrcholila mimo jiné ženskými pochody. Podle ní bude letošek rokem, kdy dojde ke zmobilizování ženské síly po celém světě. „Věří samy v sebe a v ostatní navzájem více než kdy předtím a svou nespoutanou sílu používají k tomu, aby dosáhly smysluplné změny,“ tvrdí Rothová o ženách.

Ostrov, na němž své útočiště vybudovala, stojí necelou hodinu a půl cesty od Helsinek. Najednou ho může obývat 10 žen. „Je to pro ženy, které jsou zvědavé a které se na nějaké vyšší úrovni chtějí propojit s ostatními ženami a touží po sesterství,“ doplňuje Rothová s tím, že SuperShe Island není nijak zaměřen proti mužům, ale že jejich nepřítomnost může mít uklidňující efekt.

Zakladatelka iniciativy SuperShe chtěla stvořit místo, kde by mohly ženy poznat samy sebe.

„Zjistila jsem, že je určitá svoboda v tom, když nemusíte neustále vypadat dokonale, mít make-up nebo vyjednávat neustále o nějakých aktivitách. Je to pro ženy inspirující cestovatelská zkušenost,“ tvrdí zakladatelka.

Sama prý může potvrdit, že mít někdy čas sama na sebe a být obklopena ženským kolektivem, přispívá k lepšímu sebepřijetí. „Kdykoli hledáme — a najdeme — uspokojení, mír a klid z našeho nitra, je to mnohem opravdovější než hledání těchto věcí venku,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám