Hlavní obsah

Muzeum v Praze otevřelo středověký dům, kde si můžete hrát

Právo, Olina Táborská

Máte cestu do Prahy a chcete, aby vaše děti poznaly, jak se žilo ve středověku, co naši předkové vařili, jaká řemesla prosperovala, jak se bydlelo a co se nosilo? Vezměte je do herny nazvané Vítejte ve středověkém domě.

Foto: Lukáš Táborský , Právo

Děti si mohou zkusit, jaké to bylo vařit ve středověké kuchyni.

Článek

Své první návštěvníky uvítala expozice Muzea hlavního města Prahy vloni v prosinci. Gotický dům se do muzejních prostor na Florenci nevejde, a tak interiér vybavený dobovým nábytkem reprezentují alespoň síň, světnice, kuchyně s kašírovaným ohništěm a kachlovými kamny a komora. Nechybí ani prevet neboli středověký záchod.

:. Děti se v muzeu mohou pohybovat dle libosti.foto: Právo/Lukáš Táborský

Nuda v podobě nahlížení do vitrín na exponáty, které si malí hosté možná už ani nevybaví, sotva vyjdou na ulici, se nekoná. V herně si mohou všechno osahat a vyzkoušet. Už první zápisy v návštěvní knize naznačují, že je to baví.

Z čeho je žlutá kaše

Holky i kluci se hned po příchodu hrnou do kuchyně, kde si alespoň náznakově vyzkoušejí, jak se kdysi vařilo. Vyberou si recept a potřebné ingredience v podobě magnetek přiloží na patřičné nádobí na magnetické tabuli.

„Mohou použít i nádobí skutečné - keramické, které je pro jistotu připraveno dvojmo, neboť se počítá i s jeho rozbitím,“ říká jedna z autorek dětského muzea Ivana Pernicová. Keramiku brzy doplní dřevěné nádobí, jako jsou lžíce, vařečky, misky a talíře.

:. Ohništěfoto: Právo/Lukáš Táborský

Recepty jsou vybrané z knihy Magdaleny Beranové. Čerpala z knihy o středověku. Podle jejích receptů navrhla akademická malířka Margita Žáčková magnetky, jež naleznou návštěvníci na panelu v kuchyňské části.

Dozvědí se nejen o existenci šafránu, jímž zabarví dožluta připravovanou kaši, ale i o dalších součástech gotického jídelníčku. „I mě překvapilo, co všechno se používalo, a zdá se mi, že dnes vaříme docela chudě proti našim středověkým předkům,“ říká Ivana Pernicová.

Řemesla a cechovní znamení

Hosté se tady seznámí i s tím, jak si lidé ve 14. a v 15. století vydělávali na živobytí. Soutěživé děti baví přiřazovat jednotlivá cechovní znamení k představitelům řemesel. Nevadí, když se spletou. Příště už se jim to povede a o to lépe si zapamatují, co se o každodenním životě z doby před pěti až šesti sty lety dozvěděly.

Když si v jiné části interiéru hrají s loutkami, které představují jednotlivé občany středověku, snadno si vryjí do paměti, jak Pražané tehdy vypadali. Loutky jsou oblečeny podle návrhů Margity Žáčkové.

Hosté gotického domu se naučí i anglické názvy exponátů, protože i tato expozice, jako všechny ostatní v pražském muzeu, je dvojjazyčná.

Vybere si každý člen rodiny

Podnětem ke spolupráci s renomovanými umělci na zřízení gotického domu byl velký zájem o muzejní programy pro děti, mládež a pro rodiny s dětmi. „Oblíbené jsou všechny akce týkající se archeologie, které vedou zkušení archeologové,“ říká ředitelka muzea PhDr. Zuzana Strnadová.

:. Loutky oblečené podle návrhářů malířky margity Žáčkové představují středověké Pražany.foto: Právo/Lukáš Táborský

„Při pravidelných interaktivních dílnách si již pátým rokem žáci I. i II. stupně osvojují nejrůznější dovednosti, jako například tkaní na karetkách nebo na svislém tkalcovském stavu, anebo si ověří, jak je těžké připravit na kamenném drtidle mouku na chleba,“ upřesnila ředitelka.

Vloni posílila tým pracovníků muzea muzejní pedagožka Mgr. Iva na Pernicová, která má na starost doprovodné programy pro školy a spolu s historičkami Mgr. Pav lou Státníkovou a Mgr. Mirkou Šmolíkovou vytvořily koncept středověkého domu pro děti.

Herna Vítejte ve středověkém domě je přístupná

Herna Vítejte ve středověkém domě je přístupná od úterý do neděle od 9.00 do 18.00 hodin.

Herna Vítejte ve středověkém domě je přístupná od úterý do neděle od 9.00 do 18.00 hodin. Vstupné: 100 Kč, doprovod dětí do 15 let zdarma.

Herna Vítejte ve středověkém domě je přístupná od úterý do neděle od 9.00 do 18.00 hodin. Vstupné: 100 Kč, doprovod dětí do 15 let zdarma. V dopoledních hodinách jsou ve středověké herně specializované programy pro předem objednané skupiny. V ostatním čase je herna přístupná individuálním návštěvám, především rodinám s dětmi.

Více na www.muzeumprahy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám