Hlavní obsah

Muzeum Maxe Ernsta v Brühlu vás zavede do snového světa

Novinky, Lucie Poštolková

Německý malíř Max Ernst patří mezi významné osobnosti moderního umění. Jeho dílo ovlivnily surrealistické a dadaistické proudy. Vytvořil si vlastní snový svět, kde se objevují prvky předkolumbovské Ameriky. V rodném městě se podařilo soustředit většinu z jeho tvorby.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Muzeum Maxe Ernsta

Článek

Max Ernst se narodil roku 1891 v Brühlu u Kolína nad Rýnem. Vystudoval filosofii na bonnské univerzitě, zajímal se o dílo Pabla Picassa a Georga Chirica. Po vojně založil s Baargeldomem kolínskou skupinu Dada.

Využíval struktur dřeva, tkanin nebo žilky listů, tužkou leštil papír - je považován za objevitele frotáže. Techniku různě kombinoval, vytvářel tak imaginární krajiny, neobyčejná zvířata a tajemné útvary. V muzeu mimo jiné uvidíte koláže, reliéfy, plastiky a sochy.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Muzeum Maxe Ernsta

Ernst se snaží v divákovi vyvolat určitý logický zmatek a předpřipravit jej na kouzlo rozmanitosti a náhody. Návštěvník tak vstupuje do vlastního světa, který si Ernst vytvořil po návratu z USA, kde pobýval v letech 1941-1949.

Imaginární svět je chaotický, plný forem připomínajících jakýsi zkrácený kosmický vývoj. Rostliny se mění v hmyz, lidské oči se zjevují na pozadí zkamenělých siluet. Náměty nápadně připomínají předkolumbovské umění peruánských a mexických národů.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Max Ernst - Portrét předka

Muzeum otevírá každý den (kromě pondělí) od 11 do 18 hodin. První čtvrtek v měsíci zavírají až ve 21 hodin. Plné vstupné vychází na 125 korun, snížené za 75 korun. Děti do šesti let mají vstup zdarma. Více informací najdete na www.maxernstmuseum.lvr.de.

Do Brühlu se dostanete z Kolína nad Rýnem nebo z Bonnu tramvajovou linkou číslo 18. Stanice je od muzea asi dvě minuty. Autem trvá cesta do Kolína asi šest a půl hodiny, do Brühlu pak šest hodin a tři čtvrtě z Prahy. Trasa z Brna je o dvě hodiny delší. Pokud dáváte přednost rychlejší dopravě, letadlem trvá přímý let s Germanwings na letiště Kolín nad Rýnem/Bonn asi hodinu a půl.

Tip na výlet:

Rokokový zámek Augustusburg v Brühlu byl v Německu první stavbou svého druhu. Byl inspirací pro všechny další rokokové paláce. Největší perlou zámku je zdobené schodiště, které vypadá, jako by bylo celé z mramoru. 

Pokud vám bude přát počasí, vydejte se do barokních zahrad ve francouzském stylu s vodotrysky, bazény a dekorativními trávníky. 

Foto: Profimedia.cz

Zámecké zahrady Augustsburgu

Reklama

Související články

Po stopách Beatles ulicemi a kluby Hamburku

Náměstí Beatles (Beatles Platz) ve vyhlášené hamburské zábavní čtvrti St. Pauli pulzuje čilým životem i během sobotní noci. Zástupy míjejí jeden za druhým...

Výběr článků

Načítám