Hlavní obsah

Mrtvé moře má sourozence ve střední Asii. Leží výš než slavné jezero Titicaca

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro jako středoasijská verze Mrtvého moře je jezero Karakul v Tádžikistánu. Vzniklo srážkou meteoritu se zemí před nějakými 25 miliony lety a okolní krajina působí příznačně jako na Měsíci. Mimo to leží jezero v nadmořské výšce skoro 4000 metrů, tedy výš než jihoamerické Titicaca, kterému se obvykle titul nejvýše položeného jezera na světě připisuje, uvádí BBC.

Foto: Profimedia.cz

Jezero leží v pohoří Pamír.

Článek

Jezero Karakul, ležící v pohoří Pamír, je bezodtoké a velmi slané — proto se dá v nadsázce považovat za příbuzného Mrtvého moře. Zajímavé je hned z několika důvodů. Během dne mění svou barvu od odstínů tyrkysové a smaragdové až ke kobaltově modré. Zastávku si u něj často dělají cestovatelé, kteří se do střední Asie vypravili zdolat vysokohorskou silnici Pamir Highway, jež vede z Tádžikistánu až do sousedního Kyrgyzstánu.

Foto: Profimedia.cz

V průběhu dne mění jezero svou barvu.

Přestože je jezero na první pohled působivé — obklopuje ho pustá měsíční krajina a v dáli se zdvíhají vrcholky Pamíru — neoplývá bůhvíjakým životem. Pro vysokou koncentraci soli ho obývá jen mřenka mramorovaná, drobný druh sladkovodní ryby, schopný obývat písčitá dna. Voda je natolik slaná, že se v ní nedá ani řídit loďka, aniž by se nepřevrátila. Přesto se o to spousta lidí pokouší. Každý rok se tu koná festival pro příznivce kitesurfingu, wakeboardingu a raftingu.

Vězni i nomádi

Britští kartografové jezero původně pojmenovali Victoria, Sověti jméno později změnili na Kara Kul. Po druhé světové válce stál v jeho okolí vězeňský tábor pro německé zajatce a později se jezero stalo místem, u nějž se shromažďovali kyrgyzští nomádi pasoucí ovce a kozy. Dnes jediná malá osídlená osada leží na východní straně jezera, kde několik málo Kyrgyzů nabízí nocleh turistům křižujícím Pamír.

Foto: Profimedia.cz

Podél jezera sídlí kyrgyzští nomádi.

Život ale nemají jednoduchý. Malá stejnojmenná vesnička připomíná spíš město duchů. V letních měsících se všichni schovávají před neúprosně žhnoucím sluncem, zatímco v zimě zase před krutými mrazy, takže je všude prázdno. V dávné minulosti to ale v okolí docela žilo. Množství osad, které se v drsném horském pásmu nacházelo, bylo součástí Hedvábné stezky. V okolí po nich dodnes zůstávají někdy skoro nezřetelné pozůstatky, třeba torza pevností.

Foto: Profimedia.cz

S nadmořskou výškou skoro 4000 metrů se jedná o nejvýše položené jezero světa.

Krajina kolem jezera i zdejší klima nejsou dvakrát přívětivé. Ročně tu spadne průměrně 30 milimetrů srážek, což dělá z jezera Karakul jedno z nejsušších míst střední Asie. Ani dostupnost není nejjednodušší, ale jelikož se zdejší oblast nedávno stala součástí národního parku, je docela možné, že nově nabytý status několik neohrožených turistů přiláká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám