Hlavní obsah

Moudré tipy na cestování s malými dětmi

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená, ale i víkendové výlety či přesuny za vzdálenou rodinou mohou být pro rodiče s dětmi ubíjející. Základem je svačina, dobroty, do auta písničky, nebo mluvené slovo, pohádky, nebo když jsou větší tak různé dramatizace, karty, pexeso či domino. Podívejte se na další drobnosti, které mohou vaši cestu maximálně zpříjemnit.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbená hračka nebo knížka s obrázky by neměla chybět na žádné delší cestě.

Článek

Chtíc, aby spal

Děti jsou nejhodnější, když spí. Zdlouhavé a vleklé cesty je proto nejlepší absolvovat se spícími dětmi. Proto, pokud je to jen trochu možné, pokuste se naplánovat cestu tak, aby vám vaše ratolesti spaly.

Plné bříško, spokojený svišť

Rodiče by se neměli spoléhat, že si po cestě nějakou svačinu koupí. Na benzínce či letišti sice mají nějaké bagety, ale pro děti se většinou takové "rychlovky" nehodí. Vítězí vybavené maminky se svačinou. Stačí přibalit nakrájené jablko či omyté hroznové víno. Poslední dobou jsou moderní také kukuřičné žížaly. Uvidíte, že nervozita malého cestovatele o něco opadne.

Foto: Profimedia.cz

Nastupujte jako poslední

Děti většinou nerady sedí dlouhou dobu na jednom místě. Proto pokud je to jen trochu možné, nasedejte do autobusu, lodě, vlaku či letadla jako poslední. Zkrátíte tak v některých případech dobu v sedačce i o půl hodiny, někdy i více.

Malé procházky

Děti jsou zvídavé a rády poznávají nové prostředí, proto pokud cestujete vlakem, lodí či letadlem, neváhejte a vezměte své dítko na průzkumnou cestu. Můžete jim alespoň ukázat, jak je vlak dlouhý, či loď veliká.

Oblíbená hračka a uklidňující aktivity

S kamarádkou jsme seděly v čekárně u lékaře, po dvaceti minutách se její dcerka začala ošívat. Čekání ji děsně nudilo a oblíbenou hračku zapomněla v autě. V momentě, kdy jsem vytáhla diář s prázdnými stránkami a červenou pastelkou, holčičce se rozsvítily oči. Ihned mi vytvořila sice poněkud nečitelné zápisy, ale o zábavu bylo postaráno. Pokud děti nerady kreslí, vyzkoušejte pohádky a čtěte ratolestem na cestách.

Hřiště a dětské koutky

Na letišti bývá čekání opravdu zdlouhavé, ale dětem jej jednoduše zpříjemníte, když je vezmete na tamější dětské hřiště. Vybijí si alespoň část energie před cestou. A pokud žádné hřiště nenajdete, můžete vymyslet vlastní hru na málo frekventovaných schodech a prostranstvích.

Zaujměte děti cestováním

Nadchněte děti cestou. Zapojte je do plánování, balení a příprav na cestu. Děti si rády hrají na dospělé a mají rády pocit důležitosti. Dáte jim tak smysl cesty a cíl, na který se mohou těšit.

Foto: Profimedia.cz

Někdy stačí málo

Děti potřebují více věcí, a proto je velmi obtížné nic nezapomenout. Až budete vybírat, co jim vezmete s sebou na hraní, volte víceúčelové hračky či předměty, které musíte stejně brát, nebo alespoň ty, které můžete využít na vícero způsobů. Od barevné propisky či pastelky to může být papír na malování, ale i na skládání origami. Digitální kamera může z dětí udělat jak filmové hvězdy, tak i malé režiséry. Na cestovním notebooku či iPadu můžete sledovat filmy, když bude nejhůř. Navíc si do něj můžete také nahrát fotografie domova - děti milují pohled na místa, která dobře znají.

Kočárek i pro větší dítě

Známí tvrdili, že jejich holčička už chodí hodně pěšky. A tak se rozhodli kočárek na dovolenou nebrat, báli se zbytečné přítěže. Později ale litovali, na kočárek si pak kolikrát vzpomněli, že by se jim hodil. Jejich dítko sice umí poměrně slušně chodit, ale v teplejším podnebí se rychleji unavilo a tak rodičům nezbylo než jej poměrně často nosit. Navíc, když se vydali po obchůdkách a tamějších tržištích, měli ruce plné tašek a k tomu na rameni spící holčičku. Kočárek s úložným prostorem by se jim vcelku hodil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám