Hlavní obsah

Mosty, přes které přejdou jen odvážní

Novinky, mšv

K cestování patří trochu adrenalinu. A při přecházení následujících krkolomných mostů jeho hladina zaručeně vystřelí opravdu vysoko. Některé z nich vypadají, že se rozpadnou při prvním kroku, jiné se pnou nad hlubokou propastí. Troufli byste si nějaký z nich přejít?

Foto: Profimedia.cz

Mosty z provazů jsou jen pro odvážné. Ilustrační foto

Článek
Hussaini, Pákistán

Velkým hitem dětských hřišť bývají všemožné visuté lávky, které se při každém kroku vlní, hýbou a třesou. Na hřišti je to jistě zábava, ale co když se podobný most nachází nad prudkou řekou nebo nad propastí? A jeho konstrukci navíc tvoří jen lano a pár ledabyle poházených prken.

Foto: Profimedia.cz

Most Hussaini v Pákistánu se klene nad řekou.

Přesně takové mosty, jako je například Hussaini, se totiž nacházejí v Pákistánu a jejich zdolání vyžaduje skutečně notnou dávku odvahy. Hlavně se nedívat dolů, koukat vpřed a doufat, že to nespadne. Anebo raději zvolit jinou a bezpečnější cestu.

Trift, Švýcarsko

Most Trift ve švýcarských Alpách vypadá na pohled už mnohem bezpečněji. Nic to však nemění na tom, že lidé, kteří mají chorobný strach z výšek, budou mít srdce až v kalhotách, pokud je někdo donutí, aby ho přešli. Trift je nejdelším visutým mostem ve Švýcarsku, je dlouhý 180 metrů a od země je 110 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Nad švýcarským jezerem Triftsee se pne stejnojmenný most.

Pokud se turisté dokážou oprostit od svého strachu, užijí se nádherný výhled na zelenomodré jezero Triftsee a tyčící se hory v jeho pozadí. Než však jezera a mostu dosáhnou, užijí si zhruba hodinu a půl trvající výšlap.

Carrick-a-Rede Rope Bridge, Severní Irsko, Spojené království

Oproti předešlým dvěma je visutý most nacházející se v severoirském hrabství Antrim čajíček. Měří jen 21 metrů a nachází se ve výšce 30 metrů. To ovšem neznamená, že to nechce kuráž a odhodlání k jeho zdolání.

Foto: Profimedia.cz

Most Carrick-a-Rede v Severním Irsku

Most vede z pevniny na ostrov Carrickarede, ze kterého lze při dobré viditelnosti dohlédnout až na pobřeží Skotska. Ročně láká sta tisíce turistů, kteří vyhledávají trochu napětí.

Canopy Walk, Ghana

Korunami stromů v Národním parku Kakum v Ghaně vede provazový most Canopy Walk, který je tak úzký, že je nemožné, aby se v protisměru střetly dvě osoby.

Foto: Profimedia.cz

Canopy walk v Ghaně

I když působí poměrně bezpečně, protože je po obou stranách zabezpečen proti vypadnutí, někde lana, která ho drží, zcela chybí. To ovšem nedokáže odradit dobrodružné turisty, pro které je procházka v korunách stromů nevšedním zážitkem.

Royal Gorge Bridge, Colorado, USA

Už jen ten název, Královská rokle, nezní úplně příjemně. Most v americkém státu Colorado, který se přes propast klene, je ovšem už na pohled nejstabilnější ze všech zmíněných.

Foto: Profimedia.cz

Royal Gorge Bridge v Coloradu

Nic to ale nemění na tom, že přejít po něm a pohlédnout pod sebe asi nebude jen tak pro někoho. Most stojí ve výšce 295 metrů a vzhledem k tomu, že na něm není ochrana proti silnému větru, lidem se závratěmi se nedoporučuje, aby po mostě chodili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám