Hlavní obsah

Moravské Chardonnay je třetí nejlepší na světě

Novinky, Lucie Poštolková

Na prestižní soutěži Chardonnay du Monde bodovala moravská vína. Krásné třetí místo v absolutním pořadí se podařilo získat vinaři Josefu Valihrachovi, který se svým Chardonnay výběr z hroznů 2006 oslovil porotce mezi 914 vzorky z 38 zemí světa.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Josef Valihrach a nový přírůstek do sbírky ocenění, titul Vinař roku 2010.

Článek

Soutěž proběhla v domovské zemi Chardonnay, ve Francii, přesně v Château des Ravatys v Saint-Lager. Moravská vína i přes silnou konkurenci bodovala ještě s dalšími dvěma Chardonnay. Stříbrnou medaili získalo Vinařství Mikrosvín Mikulov za Chardonnay 2008. Zlatou medaili a absolutní třetí místo si pak Vinařství Josef Valihrach vylepšilo ještě bronzem za Chardonnay, výběr z hroznů 2007 barrique.

Úspěch je o to cennější, že si pořadatelé soutěže Chardonnay du Monde zvláště zakládají na nadstandardně přísném hodnocení dbajícím na skutečně prvotřídní kvalitu oceněných vín. Stejně neobvykle vysoké nároky kladou také na hodnotitele a podmínky pro to nejlepší posouzení soutěžních vín.

Lahev byla hned vypitá

"Je to jedinečné víno s ušlechtilým projevem medu, sušených meruněk a citrusového ovoce. Po ukončení hodnocení, kdy se vína odkryla pro hodnotitele, bylo předmětem mimořádného zájmu a nadšení degustátorů, láhev byla hned prázdná," hodnotil víno Jakub Šebesta, ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce, který byl členem odborné degustační komise.

"Již 14 let se účastním hodnocení Chardonnay du Monde. Naše vína v minulosti získala několik výborných hodnocení, ale tento úspěch je zcela mimořádný,“ komentuje naše nejlepší Chardonnay Šebesta.

„Když jsem viděl vlajku České republiky na webu soutěže u třetího místa v absolutním pořadí, tak jsem byl nadšený a opravdu hrdý na naše moravská vína,“ doplňuje vinař Josef Valihrach.

Chardonnay du Monde je největší, a co do kvality hodnocení nejprestižnější soutěž týkající se Chardonnay na světě. Cílem poroty je posoudit vína tak, aby byla nejlépe ohodnocena právě vína ukazující typické vlastnosti pro Chardonnay. Tradičně zde propadají sice chutná a kvalitní vína, ovšem s převažujícími tóny Sauvignonu nebo s pokusy zakrýt cizorodé aroma uložení vína do dubových sudů (barrique).

Stobodový hodnotící systém

Obdobné soutěže probíhají tak, že jsou nominovány jednotlivé komise, které hodnotí barvu, vůni, chuť a  to, zda daný vzorek odpovídá charakteristickým vlastnostem pro danou odrůdu. Podle dosažených výsledků se pak udělují medaile (dle dosažené úrovně hodnocení - zlaté, stříbrné, bronzové).

Vedle medailí se pak určují ještě absolutní vítězové - vzorky absolutně nejlépe hodnocené.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám