Hlavní obsah

Montafon – kousek Švýcarska v Rakousku

Novinky, Bohumil Brejžek

Když při jízdě směrem na jihovýchod od Bodamského jezera odbočíte za Bludenzem doleva, dostanete se do 39 kilometrů dlouhého údolí Montafon, nádherné oblasti na jihu Vorarlberska, sahající až k nejvyšší hoře regionu Piz Buin (3312 m).

Foto: Profimedia.cz

Ocitnete se v přímo kouzelném světě pro začátečníky i lyžařské či snowbordové profesionály.

Článek

Jedenáct zdejších vesniček má poněkud netradiční názvy jako Galgenul, Gaschurn, Vandans nebo Schruns, svědčící o tom, že tady původně sídlili Rétorománi – ostatně Schruns je vůbec nejstarší rétorománskou vesnicí ve Vorarlbersku. Celé to tu je, což připouštějí i místní, jako by se v Rakousku ocitl kousek Švýcarska.

Od všeho něco

Zima proměňuje toto alpské údolí v jedinečný lyžařský ráj – 62 lanovek a lyžařských vleků s celkovou kapacitou 92 270 osob za hodinu, 222 km vyznačených a udržovaných sjezdovek, turistické lyžování na bílých ledovcích Silvretty, 100 km upravených běžeckých tratí včetně prosluněné Bielerhöhe, 290 km zimních turistických cest, pět sáňkařských drah, deset lyžařských škol, osm lyžařských školek, snowparky s U-rampami a quarterpipy, umělé kryté kluziště, tenisové haly – to vše umožňuje dovolenou s aktivním odpočinkem.

Foto: Profimedia.cz

Mají tu dokonce speciální tratě pro psí spřežení. Ostatně před osmdesáti lety tady lyžoval, psal a užíval si i americký spisovatel Ernest Hemingway.

Vyhlášená střediska

A montafonský skipas, ten je paušální vstupenkou na všechny lanovky a vleky v údolí včetně železnice Bludenz-Schruns a autobusů v údolí.

Na první lyžařský areál Montafonu, středisko Golm, narazíte už asi deset minut od sjezdu z dálnice na Bludenz. Bez přehánění patří k nejkrásnějším a nejatraktivnějším lyžařským oblastem ve Vorarlbersku, lyžaři tu mají k dispozici 27 kilometrů sjezdovek, z nichž nejdelší měří přes devět kilometrů a má převýšení 1482 metrů. Lanovkou Aussergolmbahn se dostanete na novou sjezdovku Diabolo s výškovým rozdílem 312 metrů a sklonem 70 procent.

Největším střediskem v oblasti je ale Silvretta Nova patřící zásluhou obrovských investic posledních let k vůbec nejmodernějším nejen v Alpách, ale vůbec na světě. Do tohoto areálu s největší zárukou dobrých sněhových podmínek v Rakousku vás dopraví z obcí St. Gallenkirch, Gortipohl, Gaschurn a Partenen lanovky.

Ocitnete se v přímo kouzelném světě pro začátečníky i lyžařské či snowboardové profesionály. Šest kilometrů dlouhá dráha Garfrescha zase slibuje nezapomenutelné zážitky v podobě nočního sáňkování. Určitě tady nebudete mít hlad ani žízeň – Silvretta Nova se může pochlubit osmi restauracemi a největším skibarem v Evropě.

Ranní lyžování na Hochjoch

Poněkud stranou zůstává třetí lyžařský areál, Hochjoch. Do něj se dostanete lanovkou ze Schrunsu. Nejprve vyjedete na Kappel do výše 1855 metrů, kde na mírných svazích v okolí horského hotelu probíhá lyžařský výcvik. Pak budete pokračovat dvousedačkovou lanovkou přes Sennigrat kolem Wormser Hütte až do oblasti Zamanggebiet (2386 m). Čeká tady na vás perfektní lyžování s výhledem na Silvrettu.

Horní část s prostřední spojuje i jakási rarita – 470 metrů dlouhý lyžařský tunel. Dolů do Schrunsu se vrátíte po dvanáct kilometrů dlouhé, středně těžké sjezdovce Hochjoch-Totale, přičemž překonáte výškový rozdíl 1700 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Stefan Winder z ústředí montafonských lanovek mi prozrazuje, že každou středu přesně v 7.15 vyveze lanovka nahoru zájemce o první sjezd na čerstvě upravených tratích. V ceně 25 eur jsou dva výjezdy lanovkou nahoru a následná snídaně v panoramatické restauraci na Kappelu.

Právě tady, přímo u výstupu z lanovky, najdete něco, s čím se v takovém rozsahu nesetkáte nikde na světě – sportovní technologické centrum. Až zde poznáte, na čem všem se dá jezdit po sněhu.

Ve dvou budovách je k dispozici konvenční sportovní nářadí i nekonveční vybavení (funcar, sněžné skútry, snowblade, skifox atd.). Pokud máte zakoupenou permanentku, můžete si tu zdarma uložit lyže i boty ve vyhřívaných prostorách, půjčit oblečení, ale třeba i lyžařské brýle. Prostě pamatují tu na vše. Ve snowboardové části též na připojení k internetu a počítačové hry. Do vedlejší restaurace si můžete přinést vlastní jídlo a v klidu posedět.

Nejlepší rodinné středisko v Evropě

Na dětské lyžaře se v Alpách zaměřuje více středisek, nicméně nejlepší hodnocení již po několik let dostává právě Montafon, který byl zásluhou svých bezvadně vybavených dětských skiareálů a speciálních rodinných programů po lyžování vyhlášen v roce 2008 nejlepším evropským rodinným lyžařským centrem.

Jak mi potvrdila Daniela Vonbun z montafonské turistické centrály, svoji kvalitu si nejen udržuje, ale stále vylepšuje, lyžování je tady pod heslem Montafon vítá rodiny. Pro děti skutečný ráj, navíc cenově dostupný, velmi často lyžují zcela zdarma.

Vorarlbersko má skutečně velké srdce pro lyžařský dorost. O bydlení, služby a aktivity odpovídající potřebám rodin se starají místní specialisté na rodinnou dovolenou, kteří se sjednotili a vytvořili jakýsi „rodinný klub“, do něhož patří dvanáct přísně vybraných hotelů ve střediscích a oblastech AuSchoppernau, Brandnertal, Hochmontafon, Lech-Zürs, Schruns-Tschagguns a Kleinwalsertal.

Zajišťují opatrování dětí každého věku a četné další služby pro rodiny. Tyto hotely poskytují v určitých obdobích pro rodiče s dětmi nebo jen pro maminku či tatínka s dítětem velmi výhodné balíčky služeb.

Všechna střediska v Montafonu jsou vybavena dětskými lyžařskými školkami, kde je o děti od tří let perfektně postaráno. Pod vedením instruktorů podnikají své první kroky na sněhu. Pohyblivý pás je vyveze na kopec a dolů už kreslí vlnovky mezi pohádkovými figurkami. A když je lyžování omrzí, mohou stavět iglú, sněhuláky, koulovat se nebo si hrát v dětských hernách. Starší děti pak mají k dispozici nejrůznější speciální kurzy zaměřené na rychlé zvládnutí lyžařské techniky.

Vorarlberská kuchyně je vyhlášená. Nebudete tomu možná ani chtít věřit, ale nejvíce restaurací z celého Rakouska (měřeno na počet obyvatel) oceněných Michelinovou hvězdičkou nebo její rakouskou obdobou v podobě kuchařské čepice najdete právě tady, v této po Vídni nejmenší rakouské spolkové zemi.

Místní gastronomie je založená především na regionálních produktech pocházejících většinou přímo od sedláků z blízkého okolí. Typickými vorarlberskými specialitami jsou výrobky z mléka, především proslulý horský sýr: tvrdý druh sýra, který se prodává v nejrůznějších stadiích svého zrání.

V posledních letech se do popředí dostává i další tradiční sýr, Sura Kees z Montafonu. Sura Kees (v překladu sýr z kyselého mléka) je chráněn jako ochranná známka a v Montafonu se vyrábí od začátku využívání horských pastvin.

Je regionální specialitou, ideální jako lehké občerstvení i chutný předkrm a součást hlavních jídel. Podává se zejména v kombinaci s horkými bramborami (gsottene Erdöpfel) nebo těstovinami (Muntafuner Keesknöpfli).

V devadesátých letech minulého století vznikla v Montafonu občanská iniciativa s názvem Dobré jídlo přivádí dobré hosty, jejímž cílem je propagace místních produktů a propojení všech zainteresovaných.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Nejlépe autem po dálnici přes německý Mnichov do Innsbrucku a dál po dálnici A 12. Z Prahy je to 610 km. Z Moravy přes Znojmo či Mikulov na rakouskou A 1 směr Innsbruck. Z Brna je to 820 km.

Kde se ubytovat

V Montafonu najdete bezpočet cenově dostupných penzionů a hotelů. Ve většině se můžete ubytovat i se psem.

Kde se najíst

Montafon stejně jako celé Vorarlbersko je svojí gastronomií pověstný. Výjimečný zážitek z jídla zažijete např. v Gaschurnu v hotelu Lukas.

Cena skipasu

Třídenní 107 eur, šestidenní 189,50 eura.

wwww stránky

Reklama

Související témata:

Související články

Francouzské svahy pro nás objevili Angličané

Průmyslová revoluce osvobodila Angličany od úmorné ruční práce, volný čas pak věnovali třeba cestování. A protože žili v zemi převážně rovinaté, zamířili do...

Výběr článků

Načítám