Hlavní obsah

Modrá planeta v neděli zezelená

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K oslavám se příležitost vždycky najde, tentokrát jedna připadá na konec víkendu. V neděli 17. března Irové po celém světě slaví svátek svého patrona svatého Patrika. Kromě Britů a Američanů vzali tyto oslavy v posledních letech za své i mnozí Češi. Připravte se proto na zelenou vlnu veselí a alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Někteří účastníci oslav svátku sv. Patrika se navlékají do zelené barvy doslova od hlavy až k patě.

Článek

Plni národní hrdosti a úcty k velké osobnosti svých dějin, ale také posilněni whiskey, slaví každý rok 17. března Irové den sv. Patrika. Kvůli množství irských imigrantů, kteří jsou rozptýleni všude po světě, oslavy pravděpodobného dne úmrtí sv. Patrika dávno překročily hranice Irska. Pomyslně přepluly i Atlantský oceán, protože irští přistěhovalci inspirovali k oslavám také velkou část amerického kontinentu.

Foto: Profimedia.cz

V sobotu 17. března 2012 oslavoval irského patrona, jako už tradičně, i průvod v kanadském Montrealu.

Jako oficiální státní svátek je den sv. Patrika uznáván v Irsku, na ostrově Montserrat a v kanadské provincii Newfoundland a Labrador. Bujarých oslav se ale účastní také Austrálie či USA. Například na 5. Avenue v New Yorku lze každoročně potkat průvod stovek nápadně zelených účastníků. Právě tato barva je totiž spjata se sv. Patrikem a Irskem.

Symbol rebelie i hrdosti

Původně byla podle některých výkladů Patrikovou barvou modrá, ale protože jako mnich používal trojlístek k výkladu o svaté Trojici, začala být časem jeho postava spojována právě se zelenou barvou. Obrázek zeleného trojlístku se navíc od 18. století používal také jako symbol irské revolty, patriotismu a sympatií k irské nezávislosti.

Foto: Profimedia.cz

Zelená barva se promítá nejen ve volbě oblečení a masek, ale také v jídelníčku a pitné režimu. Specialitou je v den sv. Patrika například zelené pivo.

Ať už měl sv. Patrik za svého života rád jakoukoliv barvu, dnes se v den oslav jeho svátku halí milióny lidí do zelené, malují si trojlístky na obličeje, jedí výhradně zelená jídla a stejnou barvu vyhledávají i u pití. Specialitou je v tento den zelené pivo, neodmyslitelnou tradicí pak kvalitní irská whiskey. Slavnosti obvykle ozvučují svižné tóny irské hudby většinou živě vystupujících kapel.

Foto: Profimedia.cz

Při oslavách v ulicích nechybí většinou kromě masek také představení irských tanců za zvuku živé irské muziky.

Česko se nestraní

V České republice se můžete k zeleným oslavám připojit v sobotu v pražských klubech Roxy, NoD, 2. Patro nebo v pivním baru nazvaném Beer Museum. Nejen metropole se bude oddávat veselí, bujaré akce plánuje na oba víkendové dny také například Litomyšl. Na sobotní večer chystají „svatopatrikovský“ program i Bartošovice v Orlických horách. Už v pátek budou světce zapíjet v Olomouci, kde se organizace oslav ujali členové skupiny irských tanců.

TIP: Jednou z irských tradic, spjatých nejen s oslavou svátku sv. Patrika, je pronášení přípitků. Vezměte o víkendu své přátelé do pravé irské hospody, objednejte dobrou whiskey, a než si stačíte přiťuknout, překvapte je nápaditým přípitkem. Tím se ještě více přiblížíte irskému folklóru.

Kdo byl svatý Patrik

Mnich a pravděpodobně biskup pocházející ze vznešené rodiny z Walesu působil v 2. polovině 5. století jako misionář v Irsku. Ke křesťanské víře se údajně dostal v zajetí jako otrok. Když získal svobodu a stal se mnichem, rozhodl se toto náboženství rozšířit mezi irský lid.

Současní historici zpochybňují část skutků, které jsou sv. Patrikovi v legendách připisovány. Jeho postava totiž nepřehledně splynula s misionářem Palladiem.

Patrik se stal patronem Irska, proto se traduje, že byl pohřben vedle sv. Brigity a sv. Kolumby, kteří jsou taktéž irskými patrony. Zatím toto tvrzení ale není vědecky podloženo.

Legendy vypráví, že Patrik vyhnal z Irska hady. Podle některých výkladů historiků se ale jedná o přenesení významu. Ve skutečnosti Patrik pomyslně vypudil víru šířenou druidy, keltskými duchovními, a nahradil ji křesťanstvím.

K postavě svatého Patrika se modlí například sedláci, dále je označován například i jako patron kadeřníků či kovářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám