Hlavní obsah

Místo střechy Notre-Dame skleník, navrhují francouzští architekti

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rezignovat na historický ráz budovy a vytvořit něco neotřelého. To navrhují francouzští architekti, kteří by místo shořelé střechy chrámu Notre-Dame postavili moderní skleník, jenž by zároveň zdůraznil důležitost přírody. Spadlá věžička by pak byla nahrazena velkým včelínem, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Střecha katedrály byla při požáru zničena.

Článek

Otázka ohledně budoucnosti Notre-Dame je pro Francouze palčivá, premiér Édouard Philippe navrhl vyhlásit mezinárodní architektonickou soutěž na podobu nové střechy. Podle něj by „nová” katedrála měla reflektovat problémy naší doby. Architekti ze společnosti Studio NAB se proto rozhodli navrhnout střechu v podobě velkého skleníku, který by upozornil na význam přírody, přičemž ve shořelé věžičce by byl umístěn včelín pro včelstva, která požáru unikla.

Skleník by kopíroval tvar střechy a měl by pozlacenou ocelovou konstrukci. Kromě množství rostlin a menších stromků by se střecha stala také pěkným vyhlídkovým bodem pro pozorování Paříže. „Vzhledem ke krizi, kterou naše země i celý svět prochází, máme to štěstí, že můžeme vybudovat místo, které se bude zabývat otázkami konzervace a dědictví,“ uvedla společnost v prohlášení.

Skleník by byl místem, kde by se návštěvníci dozvěděli, jak ochraňovat živé, a jak významnou roli hraje v přírodě diverzita. Podle architektů by se tak historie propojila i s aktuální otázkou oteplování planety, vymírání druhů a podobně. Jedná se ovšem jen o návrh, který nebyl schválený.

Katedrálu Notre-Dame postihl ničivý požár před dvěma týdny. Navzdory původním nepříliš pozitivním předpovědím chrám nepodlehl plamenům celý. Svou vlastní „smrt“ přežil už podruhé, poprvé byl silně poničen během Velké francouzské revoluce.

Anketa

Líbila by se vám na chrámu Notre-Dame prosklená střecha?
Ano
26,4 %
Ne
69 %
Je mi to jedno
4,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1811 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám