Hlavní obsah

Miss Zuzana Jandová si oblíbila Mexiko, sní ale o dovolené v Thajsku

Novinky, Lucie Poštolková

Zuzana Jandová se stala minulý rok Miss České republiky. Patří ji také tituly Miss Eurosport a Miss léto 2005. Díky své práci modelky hodně cestuje. Přestože nemůže svoji dovolenou plánovat dopředu, pravidelně se vydává za sluncem a mořem. Ráda se vrací do Mexika a nedá dopustit na řeckou kuchyni.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Zuzana Jandová

Článek

Když jste minulý rok vyhrála titul Miss ČR, jela jste na soutěž Miss World do Johannesburgu. Dostala jste se také mimo hotel?

Bohužel jsme vůbec neměly volno. Jezdilo s námi 18 policejních aut a nemohla jsem sama ani na záchod v hotelu. Měly jsme s sebou vychovatelky, které byly jako naše maminky. Ptaly jsme se jich dokonce, jestli můžeme na záchod a ony nás tam také doprovázely. Neexistovalo, abych šla kamkoliv sama. Proto jsem si to ani neužila.

Chtěla byste se někdy vrátit a podívat se, jak Johannesburg vypadá?

Určitě by mě Johannesburg a Jižní Afrika zajímala. Ale mnohem raději bych jela s někým, kdo je mi opravdu blízký, s přítelem, kamarádkou nebo s rodinou.

S kým cestujete nejraději?

Asi s přítelem.

Máte naplánovanou letošní dovolenou, nebo jezdíte na poslední chvíli?

Já se musím hlavně přizpůsobovat svojí práci. Opravdu nehrozí, abych si plánovala dovolenou na půl roku dopředu. Právě naopak, balím na poslední chvíli a nic neplánuji. A teprve na místě uvidím, co budu dělat.

Jak vypadá vaše ideální dovolená?

Vzhledem k tomu, že jsem se narodila ve znamení lva, jako ohnivé znamení, miluji sluníčko a dávám letním dovoleným přednost před zimními. I když také ráda lyžuji.

Nejsem člověk, který si vymýšlí nebo dlouho vybírá dovolenou. Od malička jsem si říkala, že mým snem je Nový Zéland. Je to taková magická země. Zatím jsem na Zélandu nebyla. Doposud se mi nejvíce líbilo v Mexiku, cítila jsem se tam jako v ráji. Proto ho můžu každému doporučit.

Co se vám v Mexiku nejvíce líbilo?

Tak on je to sled všeho možného. Mají překrásnou, neuvěřitelnou přírodu. Také kultura a mentalita zdejších lidí je mi blízká.

V jednom rozhovoru jste uvedla, že byste se chtěla podívat do Thajska. Povedlo se vám to?

Nějak jsem to nezvládla. Snad to tento rok vyjde, ale asi ne v létě, spíš na podzim. Také bych se moc chtěla podívat do Dominikánské republiky. Jak jsem už ale říkala, s termíny nic nevymyslím. Takže pak lítám na poslední chvilku a hledám, co je ještě volné.

Jsou pro vás dovolené spíše odpočinkem nebo preferujete aktivní dovolenou?

Jsem typický člověk, který si dovolenou užívá a nemusí nic dělat. Nic neplánuje. První tři dny ležím na sluníčku a nedělám vůbec nic. Také mám ráda zábavné sporty v moři. Ale nejezdím na dovolenou, kde bych plánovala, na kolik pojedu výletů a kam se dostanu. Rozhoduji se spontánně podle nálady. Dovolená je pro mě vyloženě odpočinek. Odpočinek v pravém slova smyslu.

Jaký je váš nejoblíbenější dopravní prostředek?

Určitě letadlo, protože to má člověk rychle za sebou. Není to tak únavné a na spoustu míst by se turisté jen tak nedostali. Samozřejmě také s lodí nemám problém, ale autobusem někam jet bych asi nezvládla. Autem je to také dobré, ale většinou lituji řidiče. Ten si to tak neužije a je pak unavený.

Nebojíte se létání?

Letadla jsem nikdy nebála. Samozřejmě, že když jsem četla o ztraceném airbusu, tak se mi neudělalo zrovna nejlíp. Ale s létáním jsem nikdy problém neměla, až na to že mi občas hrozně zaléhá v uších při přistávání. Nemohu letět bez gumových medvídků. Nejradši létám večer, když můžu spát.

Jaký je váš nejoblíbenější kout České republiky, kam se ráda vracíte?

Mám moc ráda přírodu, proto je pro mě Moravský kras je úplně úžasný. A když jsem navštívila Český ráj, zjistila jsem, že je opravdu rájem i pro mne. Nevím, nedokážu si vybrat a příroda je příroda.

Kdybyste měla neomezené prostředky, jaké byste si vybrala místo pro život?

Byla jsem na hodně místech, ale nemyslím si, že jsem všechna místa dostatečně poznala, abych mohla říct, kde bych mohla šťastně žít.

Příštím rokem se chystám do New Yorku. Zatím neříkám, že je to místo, kde bych si dokázala představit žít, ale určitě mě to zajímá a určitě to chci zkusit. Myslím si, že člověk musí vyzkoušet hodně extrémů v životě, aby věděl, kde je pro něho ten normál. Zatím jsem ten extrém ještě neprožila. Od malička říkám, že jsem se narodila ve špatné zemi, protože tady není sluníčko a moře. Kdybych si mohla vybrat, kde žít, tak někde u moře. Nic jiného bych nepotřebovala než jen slunce a moře. 

Můžete doporučit nějaká turisticky zajímavá místa?

Určitě stojí za to vidět Grand Canyon, což je prostě neuvěřitelná přírodní památka a nedá se to ani nijak popsat. Div přírody a takového tajemna. Druhé místo, které doporučuji, je Mexiko, pro něž mám slabost. Myslím, že je tam spousta míst k vidění a každý by si vybral. Člověk, kterého baví ležet na pláži, i lidé, kteří jsou komunikativní a kteří mají rádi památky. Je tam taková všehochuť, jako nikde jinde.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kristýna Lebedová a Zuzana Jandová u Grand Canyonu.

Hodně cestujete a ochutnala jste tak mnoho kuchyní, kde vám chutná nejvíc?

Mám hrozně ráda mořské plody. Mořské potvory doma moc nejím, protože českým restauracím moc nevěřím. Moc to neumějí. Nejvíc mi sedí řecká kuchyně. Miluji sýry, jím zeleninu a mořské ryby.

Jezdíte po různých metropolích, kde jsou nejkrásnější procházky?

Na procházky je báječná Paříž, má jedinečnou atmosféru a nedokážu si představit nic klidnějšího. Je kouzelná.

Minulý rok jsem vzala sestřičku na narozeniny do Disnylandu v Paříži. A říkala jsem, že až budu mít tady toho všeho dost, tak se přestěhuji do Disnylandu (smích).

Zuzana Jandová si oblíbila Mexiko a Grand Canyon
FOTO: Profimedia
Mexické pláže u Tichého oceánu nebo v Karibském moři a přátelská kultura okouzlí snad každého návštěvníka.
Mezi další lákadla Mexika patří staré indiánské památky a koloniální města, která si zanechala duch dávné doby (více viz. sloupek)
Grand Canyon láká především turisty, ale často se také stává cílem sportovců, kteří zkoušejí zdolat kaňon nejen pěšky, ale i na lodích.
Pěší túry na dno kaňonu k řece Colorado mohou trvat i několik dní, proto nejsou doporučovány. Hrozí vyčerpání kvůli velkým vzdálenostem, nemalému převýšení a navíc dole panují vyšší teploty.
Překonávání kaňonu je oblíbené mezi vrcholovými sportovci. Cesta z hrany dolů k řece na protější hranu zabere většinou těmto atletům pět až sedm hodin, zatímco se zpátečním překročením trvá okolo jedenácti až čtrnácti hodin. Allyn Cureton z města Williams v Arizoně drží od roku 1981 rekord v překonání kaňonu s časem 3 hodiny a 6 minut.

Zuzana Jandová doporučuje dovolenou v Mexiku

Zuzana Jandová cestuje nejraději za sluncem a k moři, proto doporučuje Mexiko, které je sympatické nejen svojí kulturou, ale také mentalitou zdejších lidí.

1. Edzna

Bývalé zěmědělské městečko, které se stalo ekonomickým centrem se systémem zavlažování pomocí akvaduktů i vodních nádrží. Do dnešních dob se zachovalo pouze náměstí a několik budov. Mezi nimi i chrámy z mayské civilizace.

Foto: Profimedia.cz

Mayský chrám v Edzně - Edificio de los cinco pisos

2. El Castillo, hrad v Tulumu

Tulum patří mezi jedny z nejkrásnějších měst. Mezi jeho památky patří El Castilllo, čili hrad, který má strategické místou moře a kdysi sloužil jako obrana proti nepřátelům i jako přístav nejen pro obchodníky.

Foto: Archiv , Právo

Zbytky významného mayského města v Tulumu.

FOTO: Archiv , Právo

Foto: Larry Dale Gordon, Profimedia.cz

3. Cancún

Mayská riviéra postupně rostla od severu k jihu. Nejstarším a nejznámějším letoviskem je Cancún, který vyrostl na písčité kose v polovině 70. let minulého století. Hotelové komplexy postupně zabraly dvacet kilometrů dlouhý úsek podél pobřeží, omývaného Karibským mořem. Část písečné kosy má za sebou klidnou slanou lagunu.

Foto: Profimedia.cz

Hotely v mexickém letovisku v Cancúnu

 4. Přírodní rezervace Sian Ka'an

Pokud patříte mezi obdivovatele rozličného ptactva, můžete se vydat do přírodní rezervace Sian Ka'an, která mezi mokřady ukrývá mnoho druhů ptáků. V rezervaci je možné se projet na loďce či kajaku. Navíc je možné také muškařit.

Foto: Profimedia.cz

Rezervace Sian Ka'an

5. Písečné pláže

Pláže s jemným pískem okouzlí snad každého. Malé děti se mohou vyřádit při stavění hradů z písku a romantické duše mohou psát vzkazy do písku.

Foto: Carl Purcell, Profimedia.cz

Mexické pláže

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám