Hlavní obsah

Ministerstvo zahraničí varuje před cestami do Káhiry a Luxoru

Praha

České ministerstvo zahraničí v sobotu zpřísnilo doporučení pro pobyt v Egyptě kvůli pokračujícím demonstracím v souvislosti se svržením prezidenta Muhammada Mursího. Turisté by se měli vyhnout velkým městům, jako je Káhira, Alexandrie nebo Luxor.

Foto: Manu Brabo, ČTK/AP

Odpůrci svrženého prezidenta Mursího házejí kameny na jeho příznivce.

Článek

Ministerstvo zatím nevaruje před cestami do Egypta obecně: „Bezpečnostní situace v turistických letoviscích u Rudého moře je v současném období relativně klidná, je však třeba nadále dbát zvýšené opatrnosti a zcela se vyhýbat veřejným shromážděním.”

Případné cesty mimo letoviska by však lidé měli podnikat jen v naléhavých případech nebo v rámci organizované turistiky a po konzultaci s delegátem cestovní kanceláře. „V nejbližších dnech před zahájením postního měsíce ramadán 10. července nelze vyloučit další demonstrace a sociální nepokoje ve všech částech země, zejména pak ve velkých městech, jako je Káhira, Alexandrie, Suez, Port Saíd či Luxor,” uvedlo ministerstvo.

Ve středu egyptská armáda odstavila od moci loni zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího a dosadila na jeho místo Adlího Mansúra. [celá zpráva]

Mursího stoupenci označili krok armády za puč a demonstrují v ulicích. V pátek při střetech Mursího příznivců s jeho odpůrci a bezpečnostními silami zemřelo 37 lidí a zraněno jich bylo 1077. Velké demonstrace se konaly nejen v Káhiře, ale i v Alexandrii.  [celá zpráva]

České ministerstvo zahraničí opět varuje také před cestami do severní části Sinajského poloostrova včetně letoviska Taba. V oblasti jsou velmi aktivní ozbrojené vzbouřenecké islamistické skupiny. V posledních dnech útočily na posty armády. Pět z pátečních 37 obětí jsou policisté zabití na Sinaji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám