Hlavní obsah

Millstatterské jezero je klenotem Korutan

Právo, Jana Hanušková

Češi mají místo moře Lipno, Rakušané zase jezera. Ještě během babího podzimu má voda někde i dvacet stupňů. Proti moři mají rakouské vodní plochy přece jen jednu velkou výhodu – většinou je obklopují i úžasné horské velikány.

Foto: Profimedia.cz

Millstatterské jezero

Článek

Nejjižnější spolková rakouská země Korutany má všechny tyto přednosti. Vyrazit na horské túry se dá třeba od jezera Millstätter See, kterému přezdívají klenot Korutan. Jedna cesta vede do míst, která hodně připomínají Česko.

Granátová stezka má výchozí bod u chaty v Lammersdorfu (1650 m n. m.) a překonává až ke svému nejvyššímu bodu výškový rozdíl 400 metrů. I když je značena jako středně těžká, zpočátku se musejí výletníci připravit na pořádně strmý výstup po nezpevněných cestách.

Granátová brána

Po dvou a půl hodinách jsme konečně na vrcholku, obklopují nás malá horská jezírka, vidíme až do Slovinska, pod námi se leskne Millstatterské jezero a nad ním nekrásnější monument – vyhlídková Granátová brána. Konec stezky je u chaty, odkud jsme před víc než čtyřmi hodinami vyšli.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Vyhlídka nad jezero i s piknikem

Příští den zamíříme přímo k jezeru. Hned po ránu se tady dá s průvodcem z půjčovny Strobl vyrazit na dřevěných loďkách – něco mezi pramicí a kánoí – na obhlídku života pod hladinou. Plujeme kolem dřevěných vilek ze začátku dvacátého století, ostrůvku pro dva u městečka Seeboden, kde zamilovaným párům servírují na dřevěné molo menu o sedmi chodech, zajíždíme i na mělčinu, abychom se pokochali pohledem na dovádějící rybky u břehu. Až kolem desáté začínají hladinu křižovat plachetnice, elektrické čluny a vodní lyžaři. To ale už směřujeme na promenádu kolem Millstatterského jezera.

Pěšky nebo na kole

Promenádu hojně využívají jak chodci, tak cyklisté. Obejít vodní plochu pěšky trvá asi osm hodin, v každém městečku je ale půjčovna kol a kdo chce přece jen šetřit síly, zvolí jejich elektrickou variantu. V obci Dobriach je jedna na nejvýchodnějším cípu jezera a hned za ní vede stezka. Zdá se nám tak jednoduchá, že u zámecké vily (Schlossvilla) odbočíme na našich e-kolech směrem k jezeru Egelsee.

Tip na cestu a ubytování

Korutany jsou proslavené svými horskými silničkami (Goldeck Panorama Strasse, Villacher Alpenstrasse aj). Nejznámější je sice cesta na Grossglockner, ale nejkrásnější je určitě Nockalmstrasse. Panoramatická silnice dřív sloužila jako spojnice dvou průsmyků, dnes ji vyhledávají pro její parametry hlavně motorkáři: na 35 kilometrech je 52 zatáček, které se otáčejí o víc než sto osmdesát stupňů.

Zastavit se dá třeba u salaší s občerstvením, jezírka s naučnou stezkou aj. Horské cesty jsou placené, s Korutanskou kartou je vjezd zdarma nebo s výraznou slevou. Pokud se chcete ubytovat přímo u Millstatterského jezera, zdejší turistické centrum nabízí až do října výhodné ubytování. Za tři noci ve tříhvězdičkovém hotelu, piknik na pastvinách v blízkosti Granátové brány a vstup do muzea granátů zaplatí zájemce od 195 eur.

Večer končíme stylově – zase na vodě a zase na ostrově. Tedy zase na dřevěném pontonu v Millstattu, kde hoří ohně a na nadýchaných sedačkách popíjejí turisté oblíbeného Radlera (pivo s limonádou) či některou zavedenou značku z nabídky rakouských vín. U restaurace ve tvaru pyramidy je živo i v zimě, kdy sem znalci chodí na svařené víno. Život u jezera prostě nikdy neutichá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám