Hlavní obsah

Mikeš a Švejk zvou za Ladou do Hrusic

Právo, Karel Felt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli chcete potkat mluvícího kocoura Mikeše, chytrou kmotru lišku nebo Mulisáka s Bubáčkem a k tomu se setkat i s Josefem Švejkem, pak určitě přijeďte do Hrusic. Najdete je v muzeu malíře Josefa Lady, kousek od sjezdu z dálnice D1 u Mirošovic.

Článek

Malíř s nezaměnitelným rukopisem, Josef Lada, letos oslaví dvě významná jubilea a obě v prosinci. Narodil se 17. prosince 1887 a zemřel 14. prosince 1957. Nejen v Česku, ale i po celém světě ho proslavily především dvě postavy.

Knížky o kocouru Mikešovi byly přeloženy do 34 jazyků a jsou nejznámější českou dětskou knížkou v zahraničí. Osudy dobrého vojáka Švejka, které napsal Jaroslav Hašek a Lada je jedinečně ilustroval, se dočkaly překladů a opakovaných vydání ve více než 60 zemích čtyř kontinentů a jsou nejznámějším českým románem na této planetě.

Na jedno oko slepý

Malířovo muzeum je umístěno ve dvou podlažích Ladovic rodinné vily na konci Hrusic. Prohlídka trvá asi 45 minut, záleží na tom, jak dlouho si prohlížíte exponáty, mezi nimiž je i několik originálů. Určitě pozorně poslouchejte průvodkyni, protože se dozvíte spoustu zajímavých skutečností z malířova života.

:. Ladovy osobní předměty. Foto: PRÁVO/Karel Felt

Například, že si jako malé dítě poranil pravé oko o otcův ševcovský nožík knejp, na to pak neviděl. Lada sám napsal 13 knih. Ilustroval však 120 dalších knih pro děti a 130 pro dospělé, kromě Švejka i díla spisovatelů Jana Nerudy, Karla Havlíčka Borovského, Karla Hynka Máchy a dalších. Kreslil rovněž do humoristických a satirických časopisů.

K známým Ladovým obrazům patří Hospodská rvačka, jíž vypodobnil víkendové "dovádění" sousedů v Hrusicích.

Se svojí manželkou Hanou Budějickou chodil 17 let, než se vzali, a pak měli dvě dcery. Starší Alena vykročila v otcových stopách, stala se známou malířkou a ilustrátorkou, napsala také knížku Můj táta Josef Lada. Zemřela v roce 1992. Mladší dcera Eva zahynula v únoru roku 1945 při náletu na Prahu u Emauzského kláštera.

Ve velké vitríně v první místnosti muzea jsou vystaveny Ladovy osobní předměty - občanský průkaz, oblíbené dýmky, paleta a štětce a také karty. Lada měl život rád a o patro výš uvidíte originální účet, který mu vystavil jeho přítel Jaroslav Hašek po jedné společné pijatice. Ladovi napočítal vaření čaje, kávy, obklady i doprovod na záchod, což dohromady stálo 38,50 prvorepublikových korun.

Herci podle obrázků

V muzeu potkáte v jednotlivých místnostech všechny jeho pohádkové postavičky, od černého koucoura Mikeše, malého kocourka Nácíčka, Pašíka a kozla Bobše, až po chytrou kmotru lišku a strašidla Mulisáka s Bubáčkem i slavné vodníky. K vidění je spousta Ladových nebo jím ilustrovaných knížek ze všech světadílů, s výjimkou Antarktidy.

:. Ladovo muzeum v Hrusicích. Foto: PRÁVO/Karel Felt

Celá jedna místnost je věnována tvorbě pro dospělé a zejména Švejkovi. A tady, při pohledu na velké obrazy, vám dojde, že i slavné filmové zpracování Švejka bylo inspirováno Ladovými vypodobněními hlavních postav. Jen si vezměte: Švejk - Rudolf Hrušínský, nadporučík Lukáš - Svatopluk Beneš, poručík Dub - František Filipovský nebo nedožera Baloun - Milan Neděla.

Až se nabažíte prohlídky, rozhodně nemusíte odcházet s prázdnou. Kromě suvenýrů pro turisty si tu můžete koupit Ladovy knížky s originálními razítky muzea, ale také pohlednice, kalendáře, pexesa a reprodukce jeho neznámějších obrazů. Muzeum je otevřeno celoročně a navštíví ho víc než 10 000 malých i velkých milovníků obrázků tohoto nenapodobitelného českého malíře.

Příjemná vyjížďka po okolí

Velice příjemná je i procházka po Hrusicích nebo vyjížďka po okolí. V samotných Hrusicích se můžete jít osvěžit do hospody u Sejků, v níž se odehrála legendární rvačka. Hezká je procházka k domu, stojícímu na místě Ladovy rodné chalupy, ale také ke Šmejkalce, kde straší Mulisák a Bubáček, nebo k obecní pastoušce. Kostel sv. Václava v centru obce znáte rovněž z obrázků.

Pokud jste přijeli na kole, v pohodě stihnete projížďku malebným, byť kopcovitým okolím. Za návštěvu stojí nedaleká hvězdárna Ondřejov, Komorní Hrádek nebo pivovar Velké Popovice a další zajímavá místa. Kousek je to i k slavnému Sázavskému klášteru.

Rady a informace na cestu:

DOPRAVA - Autem - sjedete z dálnice D1 u Mirošovic a přes Senohraby dojede na místo, parkovat lze přímo v Hrusicích. Možná je i cesta autobusem.

Vlakem - do Mnichovic nebo Senohrab, dál je to necelé dva kilometry pěšky. Na kole - výlet můžete spojit se spoustou tras, které si sami vyberete nebo využijete informačních letáčků, které najdete přímo v Ladově muzeu.

OTVÍRACÍ DOBA LADOVA MUZEA - Kromě pondělí každý den od 9 do 12 hodin a pak od 13 do 17 hodin. Prohlídky jsou každou celou hodinu, o víkendech po půl hodině.

VSTUPNÉ - Dospělí 40 Kč, děti do 10 let 10 Kč, 10-15 let 25 Kč. Studenti a důchodci 30 Kč. Muzeum však pořádá různé akce, při nichž bývá vstup pro děti zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám