Hlavní obsah

Mezinárodní den památek otevře i dosud nepřístupnou část Hluboké

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Mezinárodní den památek a sídel otevře o víkendu řadu jihočeských památek se slevou a některá místa i zdarma. Památkový ústav připravil také výstavy a další doprovodné akce. Unikátní možnost budou mít návštěvníci zámku Hluboká, kde se mohou výjimečně podívat i do druhého patra s hostinskými pokoji. Prohlídková trasa těmito prostory je v plánu až v roce 2012, řekli jihočeští památkáři.

Článek

"Den památek a sídel je dobrou příležitostí, jak si prohlédnout místa i jednotlivé věci v interiérech, které návštěvník běžně vidět nemůže. Někdy dokonce zadarmo či s výhodou reciproční vstupenky mezi objekty," uvedl ředitel českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Zajímavá bude podle něj tentokrát hlavně návštěva zámku Hluboká, protože tam se veřejnosti poprvé v historii otevřou apartmány pro hosty a spřízněné rody v horním patře. Lze je spatřit v sobotu i v neděli od 10:00 do 15:00.

"Je to pohled do intimnějšího zázemí hlubockého zámku, malá ukázka toho, co bychom chtěli kompletně zpřístupnit veřejnosti," uvedl Pavelec.

Lidé nyní uvidí tyto prostory tak, jak se dochovaly do současné doby. Čekají je čtyři roky stavebních prací a restaurování mobiliáře. foto: Zámek Hluboká

Tématem mezinárodního dne památek je Sakrální dědictví a posvátná místa

Tématem letošního Mezinárodního dne památek je Sakrální dědictví a posvátná místa. Připomene to například zámek Červená Lhota, který zdarma nabídne prohlídku zámecké kaple s výkladem průvodce a ukázkou historických ornátů z farnosti sv. Ottova v Deštné. Zájemci si mohou prohlédnout i kostel v Deštné.

Ve většině památkových areálů budou zdarma otevřeny kaple či kostely. Kromě toho se lidé bez vstupenky podívají třeba do lapidária českokrumlovského zámku a do letohrádku Bellaria v zahradě.

Zdarma bude také výhled z věže zámku Hluboká a ve zlatokorunském klášteře nebudou muset v sobotu platit ti, kteří ve Zlaté Koruně bydlí. Dačice odpustí vstupné také ve sklepení, zřícenina Landštejn nechá pokladnu zavřenou během sobotního dopoledne a Zvíkov úplně promine vstupné návštěvníkům s nárokem na slevu.

Klášter Zlatá koruna otevře v sobotu výstavu fotografií

Mezi většinou ze 13 památek, které na jihu Čech spravuje Národní památkový ústav, také platí reciproční vstupenky. Díky nim si lidé budou moci za vstupné do jednoho zámku či hradu prohlédnout zdarma i další památkový objekt nebo jeho část.

Klášter Zlatá Koruna otevře v sobotu ve 13:00 výstavu ANTE-POST, která ukazuje fotografie nejdůležitějších a nejzajímavějších rekonstrukcí a restaurátorských prací.

Pohled na Třeboňský zámek z parku. foto:Travel Digest

Třeboňský zámek od minulého týdne zpestřuje výstava Amarylis a garderoba 19. století, při níž památkáři ozdobili komnaty květinovými dekoracemi a ukázkami oblečení, které nosili Schwarzenbergové. Majestátní květy amarylisů, jichž je v zámku 300, provoní spolu s 50 orchidejemi komnaty zámku až do neděle.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám