Hlavní obsah

Metro jako terč umělců: Včelí plástev, obývací pokoj, galerie i rostlinná stěna

Novinky, Lucie Poštolková

Metro je nedílnou součástí velkých metropolí, přesto jím někteří opovrhují. V Praze prý příliš fouká, v Londýně chybí klimatizace úplně. Není proto divu, že tam bojují o čerstvý vzduch pomocí rostlinné zdi. V New Yorku si zase vůz vlaku přeměnili v obývací pokoj, v Moskvě občas projíždí nefalšovaná galerie.

Článek

Ekologická stanice metra v Londýně

Ekologická stanice metra Edgware Road v Londýně je pokryta 15 druhy rostlin. Jedná se o plochu asi 200 m2. Zelená plocha čistí a zvlhčuje vzduch v nejfrekventovanější části Londýna a zároveň vytváří přírodní clonu proti prachu.

Foto: Profimedia.cz

Podle studií rostliny výrazně zlepšují kvalitu vzduchu. Vědci ze školy Imperial College London proto budou pozorovat vliv zelené plochy na stanici Edgware Road. Podle serveru ThisIsondon.co.uk je tato iniciativa součástí plánu Borise Johansona, který chce do rušných ulic vysázet další rostliny a stromy. Asi 200 citroníků již vysázeli podél silnice A40.

Foto: Profimedia.cz

Detail ekologické klimatizace v londýnském metru

Futuristická včelí plástev v Rusku

Foto: Profimedia.cz

Stockholmské metro jako největší švédská galerie

Zapomeňte na zašlé a oprýskané mramorové obložení mnohých stanic metra. Pokud se ocitnete ve Stockholmu, jízdou v tamějším metru se rozhodně pokocháte. Nechali tu totiž volnou ruku sochařům a malířům. Vznikl tak dechberoucí projekt - největší švédská galerie, která rozsvítila podzemí do roztodivných barev i tvarů.

Zjistíte, že se nacházíte v největším a nejpůsobivějším výtvarném muzeu, které mnozí označují jako nejdelší výtvarnou galerii světa.

Za cenu jízdenky se tu nejen svezete, ale také si prohlédnete mozaiky, sochy, malby, instalace, nápisy a reliéfy z období od roku 1950 až do současnosti, a to ve většině stanic metra. [celá zpráva]

Vůz metra jako galerie

Jednou za rok vypraví v moskevském metru speciální vlak - Aquarelle. Jeho pasažéři se rázem ocitnou v malé výtvarné galerii. Sice se nejedná o opravdové originály, i tak si v rámech mohou prohlédnout přibližně 35 povedených reprodukcí slavných mistrů, od Rusů až po Italy, Němce a Brity. Jedná se o povedený nápad, který obyvatelé města vítají s radostí.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Metro jako obývák

O tom, že lidé tráví v metru hodně času, není pochyb. Proč i tady nevytvořit takové prostředí, jaké znáte z domova? Před čtyřmi roky vytvořila v New Yorku skupina studentek uměleckou instalaci, která nápadně připomínala útulný obývací pokoj. Stěny polepily plakáty Andyho Warhola, na zem položily rohožku s nápisem Vítejte a na stěny umístily police s knihami.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám