Hlavní obsah

Melancholická Afrika: Půvab nejchudšího kontinentu odkrývá hra stínů

Novinky, Klára Fischleinová

Úchvatná série fotografií, která vznikla na hranici světla a tmy v čase soumraku i svítání, ukazuje africký kontinent tak trochu zasněnýma očima.

Foto: Profimedia.cz

Mnoho afrických zvířat poznáme i my Evropané jen podle siluety.

Článek

Vzdálené obrysy rostlin a stromů stejně jako detaily obřích i nejmenších živočichů zachytil svým fotoaparátem sedmačtyřicetiletý Jihoafričan Mario Moreno. Využil k tomu hru přirozeně barevných světel a temných stínů, které se mísí během východu a západu slunce.

Foto: Profimedia.cz

Procházející slony zvěčnil africký fotograf u řeky Okavango.

Fotograf zvolil k zachycení přírodních krás několik destinací. Jednou z nich bylo povodí řeky Okavango na území jednoho z nejvyspělejších států Afriky – Botswany. Stát na jihu afrického kontinentu sousedí mimo jiné s Jihoafrickou republikou a Namibií.

Foto: Profimedia.cz

Mario Moreno v přírodě vyčkává za objektivem i na nejmenší živočichy. I je zachycuje v přirozeném prostředí.

Moreno, který nezapře kromě fotografické vášně také zálibu v cestování, navštívil s připraveným objektivem i Tanzanii. Východní hranici tohoto středoafrického státu omývá slaná voda Indického oceánu.

Foto: Profimedia.cz

Nosorožec působí ve světelném kontrastu mnohem výhružněji než na denním světle.

Řadu uměleckých snímků pořídil Moreno v Krugerově národním parku ve své domovské Jihoafrické republice. V parku, který dosahuje 20 tisíc čtverečních metrů, se turisté stávají součástí někdy kruté africké krajiny a mají možnost setkat se tváří v tvář s divokou zvěří, jejíž domov navštěvují. Park nabízí kromě dobrodružných zážitků také ubytování – od stanů až po luxusní bungalovy.

Foto: Profimedia.cz

Teplé světlo západu slunce vytváří žluté pozadí za stínem žirafy.

Přestože tato série fotografií vyvolává dojem, že se Mario Moreno soustředí výhradně na odlesky usínajícího nebo naopak probouzejícího se slunce, není tomu tak. V jeho portfoliu převládají fotografie v klasickém denním světle. Motivem je ale prakticky vždy příroda a zvířecí říše.

Více o Krugerově národním parku

Jihoafrický Krugerův národní park je domovem zhruba 1000 druhů zvířat. Návštěvníci tu potkávají šelmy, jako je leopard, lev či gepard. Stejně tak se tu pohybují stáda zeber, antilop, žiraf i slonů. U vodních ploch se zdržují skupiny hrochů a krokodýlů, zatímco vzduchem létají příslušníci desítek druhů ptáků. Po zemi se plazí kromě štírů také jedovatí hadi.

Park je velký a nabízí turistům řadu aktivit. K dispozici jsou návštěvníkům trasy vhodné k pěší i cykloturistice. Je ovšem nutné dbát na předepsaná bezpečnostní opatření.

Krmení zvířat je v parku přísně zakázáno stejně jako vystupování či vystrkování končetin z vozů v rizikových oblastech. Před odjezdem do Jižní Afriky se doporučuje konzultace s lékařem ohledně potřebných očkování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám