Hlavní obsah

Mauricius: šťastný ostrov, který cyklóny většinou obcházejí

Není mnoho zemí, kde bok po boku žijí hinduisté, muslimové a křesťané v míru a souladu. Ostrov mající téměř 1,4 miliónu obyvatel nemá ani armádu. Co ale má, to jsou krásné pláže, nedotčená příroda, několik skvělých golfových hřišť na památku Britů a štěstí. Většina cyklónů totiž ostrov těsně obkrouží a udeří na sousední Réunion.

Foto: Profimedia.cz

Přestože nejvyšší místo ostrova má jen něco málo přes 820 metrů, tak jsou vrcholky hor a vulkánů často zahalené oblaky.

Článek

Historie ostrova Mauricius, který se nachází nedaleko giganta Madagaskaru a trpaslíka Réunionu, je značne pohnutá. Na konci 17. století zde přistáli Holanďané a ostrov kontrolovali až do počátku 18. století, kdy je přírodní neduhy země přiměly ostrov opustit.

Francie neváhala a roku 1715 prohlásila ostrov za svou kolonii. Počátkem 19. století se na ostrově ovšem usídlili Britové, nicméně své nové kolonii se přiliš nevěnovali, a tak se dnes na ostrově domluvíte stále o něco lépe francouzsky, přestože se ve školách učí oba jazyky.

Pozůstatkem okupace jsou i golfová hřiště

První, co vás po příletu zaujme je to, že se na ostrově jezdí vlevo stejně jako ve Velké Británii. Dalším pozůstatkem po britské okupaci jsou ovšem kvalitní golfová hřiště, kterých v dnešní době využívají zejména turisté, jelikož je golf mimo cenový dosah naprosté většiny místních obyvatel. O golfových resortech dále informuje magazín VIPmag.

Vyjma golfu nabízí Mauricius nemálo přírodních krás, nočních klubů a luxusu, který mnozí turisté při cestování do podobné destinace očekávají. Pokud si vybíráte výlet, tak vám veškeré solidní kanceláře nenabídnou skupinový výlet, ale dají vám k dispozici řidiče na celý den či půlden.

Je pak už jen na vás, kam na mapě ukážete. Jediné, co musíte respektovat, je doba, na kterou máte řidiče zaplaceného. Ostrov není tak velký, a tak vám dvě celodenní cesty pravděpodobně postačí k vidění toho nejzajímavějšího, co ostrov nabízí.

.: Na Mauricius míří i velké množství potápěčů. Křišťálově čistá voda k potápění přímo vybízí.foto: Profimedia

Turisté s oblibou navštěvují tzv. factory shopy v Curepipe a Floréalu, kde se prodává levné značkové oblečení přímo od zdroje. Neočekávejte tak výhodné nabídky jako v Thajsku či amerických outletech, ale něco málo do svého šatníku možná vyberete.

Movitější turisté si ze zeleného ráje, jak je také ostrov nazýván, často rádi vozí šňůry pravých perel za dostupné ceny, stříbrné řetězy či koberce. Přinejmenším poslední jmenované zboží ale nakoupíte daleko výhodněji ve Spojených Arabských Emirátech.

Svatý chrám u černé řeky

Milovnící bílého písku a smaragdového moře pak pravděpodobně ocení výlet na ostrůvek Ile aux Cerfs, který se nachází u východní části ostrova a nabízí pravděpodobně nejlepší koupání v oblasti. Nadšenci nedotčené přírody pravděpodobně zavítají k hinduistickému chrámu v oblasti Black River Gorges (jediné svaté místo hinduistů mimo Indii) či nahlédnou do kráteru některého z vyhaslých či spících vulkánů.

Pokud vás zajímá, jak se vyrábí cukr z cukrové třtiny, tak je Mauricius dobrou volbou. Vyrábí se zde totiž více než deset druhů cukru a vy si můžete celou výrobu dobře prohlédnout.

.: Mauricius září po celý rok mnoha odstíny zelené. Foto: archiv

Pokud poletíte na Mauricius za dobrým jídlem, tak vězte, že si do sytosti užijete čerstvých ryb a lahodných mořských plodů. Taktéž se těšte na jídla kořeněná chilli a curry. Absolutní samozřejmostí je čerstvé exotické ovoce, které se prodává takřka na každém rohu.

Drobná rada nakonec, která vám možná zjednoduší výběr lokace, do které se vydáte. Jih a zejména střed ostrova je deštivý, západ suchý, východ větrný a sever je kompromisem všech těchto oblastí.

Rady na cestu

Ideálními měsíci pro návštěvu ostrova jsou listopad, prosinec a leden.

Přímý let na Mauricius z ČR v současné době neexistuje. Češi do této destinace létají většinou přes Frankfurt případně Londýn či Paříž.

Cena letenek je rozličná, minimálně však počítejte s 20 000 korunami. Doba letu z Frankfurtu se pohybuje okolo 11-12 hodin.

Vezměte si s sebou síťový adaptér a repelent proti hmyzu.

Reklama

Související témata:

Související články

Seychely: panensky netknutá příroda

Všech 115 Seychelských ostrovů nabízí bohatý tropický ráj, který se nalézá v bezpočtu cestovních průvodců. Byť jsou ale obrázky sebelepší, nedokáží soupeřit...

Jamajka má příchuť pravé exotiky

Karibský ostrov, na němž se mluví převážně anglicky, je domovem hudebního žánru reggae, zpívají se o něm písničky, točí se tam filmy. Pro nás je místem,...

Výběr článků

Načítám