Hlavní obsah

Mauricius, ostrov mnoha superlativů

Novinky, Taťána Marenčíková

Spisovatel Mark Twain na konci 19. století navštívil vulkanický ostrov v Indickém oceánu a napsal, že napřed byl stvořen Mauricius a až potom ráj, který je jeho kopií. Pokud vaše představa ráje zahrnuje exotické zahrady se záplavou květů, tyrkysové moře a silně alkoholické koktejly při dechberoucích západech slunce, dáte mu nepochybně za pravdu.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Romantika je na Mauriciu téměř zaručena.

Článek

Dokonalý relax na lehátku s kulisou palem a zelených kopců, doplněný kvalitním servisem a světovou gastronomií, jsou hlavními devízami oblíbeného ostrova v Indickém oceánu.

Aktivní vyžití zde naleznou především milovníci vodních sportů, protože naprostá většina lepších hotelů nabízí v ceně ubytování balíček těchto aktivit. Mezi ty jednodušší patří šnorchlování, kajak nebo stále oblíbenější paddleboard. Na dobrodružnější jedince čekají vodní lyže, windsurfing nebo malý katamarán.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Vodní sporty jsou na ostrově velmi oblíbené.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Některé hotely se na svatby a líbánky specializují a pobyt v nich je možný pouze nad osmnáct let.

Za příplatek pak hotely poskytují romantické plavby velkým katamaránem nebo typickou dřevěnou lodí na nepříliš vzdálené neobydlené ostrůvky nebo jen se sklenkou sektu vstříc již zmíněným západům slunce.

Ne nadarmo je také Mauricius oblíbenou párovou, svatební či líbánkovou destinací. Místní to opravdu umějí „udělat hezké“.

Otrokářský poloostrov dnes láká na golf a pláže 

Samostatnou kapitolou je golf. Ostrov nabízí rozlehlá hřiště, obvykle na pozemcích patřících k hotelovým komplexům. Nejpůsobivější jsou bezpochyby ta pod horou Le Morne Brabant, ležící na stejnojmenném poloostrově na jihozápadě.

Hora, která ční z přímořské roviny, je od roku 2008 zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. V 19. století byla útočištěm uprchlých otroků a dodnes je považována za posvátnou.

Zdatnější turisté mohou vystoupat na její vrchol a pokochat se výhledy na palmami obklopenou lagunu s pláží, která je považována za nejkrásnější na celém ostrově.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Le Morne Brabant z přilehlého golfového hřiště

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Chamarelský vodopád se topí v zeleni.

Povinnou mauricijskou zastávkou je botanická zahrada Sira Seewoosagura Ramgoolama, známá též jako Pamplemousses. Její historie sahá do roku 1736 a je považována za nejstarší botanickou zahradu na jižní polokouli.

Rozkládá se na ploše 37 hektarů a pyšní se mj. chovem jednoho z nejdéle žijících tvorů na planetě, želv obrovských. Těm samozřejmě dělají společnost vzácné druhy rostlin, a především jezírko porostlé viktorií královskou. Tento největší leknín světa mimochodem jako první objevil Čech Tadeáš Haenke. Jeho listy dosahují až třímetrového průměru a udrží nad hladinou i 20kilové dítě.

Další zajímavostí zahrady jsou palmy Talipot, které vykvetou jedinkrát za život těsně před tím, než uhynou. Asi 200 tisíc květů tvoří největší květenství na světě, kterým je možné se kochat několik měsíců.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Největší květenství na světě může měřit až šest metrů do výšky a pěti metrů v průměru.

Foto: Novinky

Listy Viktorie královské unesou až 20kilové dítě.

Ohrožení ptáci a bohové

Na Mauriciu mohou šikovní ornitologové pozorovat některé z ohrožených druhů ptáků, které jinde na světě nenajdete. O přežití zde bojují Alexandr mauricijský, holub růžový a poštolka mauricijská.

Svůj boj v 18. století prohrál Dronte mauricijský, známý spíše jako blboun nejapný nebo pták dodo. Přesto doda „potkáte“ na každém rohu, bohužel jen jeho různá zpodobnění v obchodech se suvenýry.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Reprezentace holuba dronte jsou všudypřítomné.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Sedmibarevná země v Chamarelu

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

V národním parku Black River Gorges můžete potkat divoké opice, v rámci vlastního bezpečí v jejich blízkosti nemanipulujte s jídlem.

Nejoblíbenější atrakcí ostrova je už od 70. let tzv. sedmibarevná země v oblasti Chamarel. Duny z lávového písku zde mimo tradiční hnědé září odstíny červené, fialové, žluté a dalších barev.

Místní popisují nezvyklou paletu různými romantickými historkami, důvod je ale prozaičtější. Vlhké a horké klima působí na čedič, kterým si láva razila cestu před desítkami tisíc let, ten se rozkládá a minerály se přes vodu dostávají do půdy, kterou barví. Odjet z Mauricia bez fotky s barevnými kopečky za zády se rovná vážnému turistickému prohřešku.

Nedaleko se nachází též stometrový vodopád Chamarel a národní park Black River Gorges s divokou řekou a dalšími lákavými sceneriemi.

Vůně čaje, rumu a vanilky

A pokud jste dojeli až sem, nesmíte si nechat ujít ani Grand Bassin, v originálu Ganga Talao. Přírodní jezero v kráteru vyhaslého vulkánu je posvátným místem hinduistů, o čemž svědčí jeho výzdoba. Barevné sochy Ganéši a dalších bohů jsou častým cílem věřících přinášejících obětiny, ale také fotografů.

Do daleka se pak tyčí monumentální 33 metrů vysoká socha Šivy a právě renovovaná socha Durgy.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Kolosální Šiva

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Skromněji pojatý Ganéša

Ostrov je mimo jiné znám i svou náboženskou tolerancí – hinduisté, křesťané, buddhisté i muslimové zde spolu žijí v míru a jejich svatostánky nezřídka sousedí.

Mezi méně známé, ale o to zajímavější kratochvíle patří návštěva blízké čajové továrny a plantáže Bois Cheri. Čeká vás totiž reálná procházka snad všemi částmi výrobního procesu. Následujete tkané pytle s omamně vonícími čajovými lístky, zhlédnete proces sušení, drcení, sáčkování, počítání sáčků, plnění a balení krabic.

Velká část práce se dělá ručně. V přilehlých načančanějších prostorách koloniální vily pak následuje ochutnávka zdejších sáčkových čajů. Tu je dobré absolvovat především kvůli úchvatné vyhlídce na jezero.

Foto: Taťána Marenčíková

Sběr čajových lístků se provádí ručně.

Foto: Taťána Mareníková, Novinky

Cukrová třina, kam až oko dohlédne-

Kromě čaje vyniká Mauricius ještě dalšími produkty – rumem a vanilkou. Lány a lány cukrové třtiny samozřejmě částečně najdou uplatnění i při výrobě sladkých krystalků, obzvláště v kombinaci s místním zlatem, vanilkou. Ta je na ostrově dostupná ve všech možných formách a skupenstvích. Ořechové rohlíčky s odtud dovezeným vanilkovým cukrem chutnají opravdu nezapomenutelně.

Nejvyhlášenějším výrobkem ostrova jsou však vynikající třtinové rumy. Seženete je od mnoha výrobců a v nepřeberném množství chutí: čistý, zázvorový, kávový i s příchutí rozličného ovoce. Neochutnat zdejší rum v některé z palíren by byla stejná škoda jako neochutnat místní čaj.

Chcete-li zážitek na úrovni, je ideální spojit ochutnávku s trochou historie. Chateau Labourdonnais je pro tyto účely jako stvořený. Tradiční koloniální panství uprostřed třtinových polí bylo na severu ostrova postaveno koncem padesátých let 19. století.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Koloniální vily jsou velmi dobře udržované.

Dům dnes slouží jako muzeum tehdejšího životního stylu a je obklopen udržovanými zahradami. Nejpůsobivější je ale pohled z příjezdové cesty, kdy alejí letitých velikánů probleskuje fontánka a bílé pilíře panství jako z filmu Jih proti Severu. Zde si v autentickém prostředí vychutnáte nejen rumy, ale třeba i skvělé marmelády a další tradiční výrobky.

Modrý mauritius

Pak už zbývá jen návštěva hlavního města Port Louis, kde si můžete v muzeu Blue Penny prohlédnout nejznámější známku světa, modrý mauritius. Jedna z nejcennějších známek vůbec byla na ostrově vydána 20. září 1847 spolu s též vystaveným červeným mauritiem.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Mauricius je ideální odpočinkovou destinací, nabízí ale i pár zajímavých možností na jednodenní výlet.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Ráj podle Marka Twaina

Tím máte, co se ostrovních zajímavostí týče, v podstatě splněno. A s pocitem, že jste poznávání učinili zadost, je na čase vrátit se zpět na své plážové lehátko pod palmou. Tam můžete s osvěžujícím mořským vánkem na tváři a opravdu silně alkoholickým koktejlem v ruce – rum je totiž zásadně místní – vzpomínat na Marka Twaina, který nakonec mohl mít pravdu.

Mauricius

Nejkratší letecké spojení nabízí Air France přes Paříž, které běžně seženete do 20 tisíc korun za obě cesty. Alternativou je i spolupráce Air Mauritius a KLM, která umožňuje odlet z Prahy či Vídně přes Amsterdam.

Měnou je mauricijská rupie (MUR), deset rupií je bezmála sedm českých korun. Platební karty se používají běžně.

Časový posun je o tři hodiny více v zimním období, o dvě v letním.

Do zásuvek je třeba speciální adaptér, ve většině hotelů je na pokoji minimálně jeden s evropskou koncovkou.

Ubytování střední kategorie lze sehnat od tisícikoruny za pokoj na noc, v pětihvězdičkových rezortech začínají ceny na pěti tisících.

Jezdí se vlevo. Taxi jsou běžně dostupná, ale drahá. Necháte-li si jej objednat z hotelu, bude ještě dražší. Vyplatí se půjčit si auto nebo si od místních nechat doporučit spolehlivého taxikáře na celý den, s nímž se předem dohodnete na denní taxe. Smlouvejte.

Nejtepleji je od října do dubna, kdy je průměrná denní teplota kolem 30 stupňů Celsia, po zbytek roku je zhruba o pět stupňů chladněji. Srážky jsou nejčastější od prosince do dubna, ale krátce sprchnout může v podstatě kdykoli.

Nezapomeňte na kvalitní cestovní pojištění.

Bližší informace najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR (mzv.cz), v průvodcích nebo anglicky na tourism-mauritius.mu.

Reklama

Výběr článků

Načítám